Ще бъда кмет, който не разделя, а обединява

Ще бъда кмет, който не  разделя, а обединява  | StandartNews.com

Бившият областен координатор на ГЕРБ за Пловдив област Здравко Димитров е изненадата на местния вот под тепетата. Депутатът влезе в кметската битка като независим кандидат, но вече получи подкрепата на Реформаторския блок. От щаба на Зико очакват подкрепа и от местните гербери, които са недоволни от сегашния градоначалник Иван Тотев, който ще се бори за втори мандат. Пред "Стандарт" Димитров коментира своите очаквания за кампанията.

За всички най-важни решения ще търся мнението на гражданите

- Г-н Димитров, имахте среща с бизнеса в Пловдив, какво очакват политиците от предприемачите?
- Важно е какво очакват предприемачите от политиците. Бизнесът създава работни места, плаща данъци. Аз мисля как да помагам на пловдивските фирми да разширяват дейността си, да намерят нови възможности и пазари и да плащат по-добри заплати на хората. Това ще е важен приоритет за мен като кмет на Пловдив. Отиващият си кмет и екипът му се държаха арогантно с местните фирми, все едно са им началници. Вместо да създава възможности общинското ръководство се занимаваше с усвояването и харченето на бюджета. Това ще се промени много скоро. Пловдивският бизнес иска кмет, който разбира хората, и община, с която да си партнира.
- Пловдив се слави като десен град, но не са ли прекалено много десните кандидати за местния вот?
- Уважавам решението на всеки да се кандидатира. Кой какъв кандидат е ще кажат хората на 25-и октомври. Аз не лепя етикети на хората. Нашето послание "Да решаваме заедно" изисква на първо място да спрем разделението на "наши" и "ваши" създадено от отиващия си кмет и екипа му. То няма нищо общо с лявото и дясното. Кадрови грешки се случват навсякъде. Ако искаме да вървим напред като политическа общност и като град, трябва да ги коригираме. В нашата коалиция, в която участва Реформаторският блок, сме смирени, приемаме критика и искаме да обединяваме пловдивчани около общи цели. Изявили сме публично намерение за бъдещо партньорство с другите десноцентристки формации.
- От кого очаквате най-голяма подкрепа - от недоволните от Иван Тотев членове на ГЕРБ, от Реформаторите или от друга част от електората?
- Вижте, аз играя честно и казвам на пловдивчани какво да очакват от нас. Хората знаят, че съм член на ГЕРБ и че съм подкрепен от Реформаторския блок. Ние обединяваме пловдивчани за това градът ни да има нов кмет и нов екип и силно мнозинство в общинския съвет. В това мнозинство най-голямата група съветници трябва да има председател на общинския съвет и заместник-кметове. Ако някой иска да отстрани дадена партия от управлението на Пловдив, това значи, че той иска подмяна на вота и отваря врата за пловдивски вариант на "модела Орешарски". Аз няма да допусна това.
- Казвате, че в Пловдив има опит на местно ниво да се наложи модела "Орешарски". Говорите за няколко свързани в обръч кандидати за кмет. Какво имате предвид?
- "Моделът Орешарски" е символ на подмяната на вота на хората. При него загубили партии се събират само заради властта. Това е разрушителен подход. Пловдивчани са ни казали ясно какво искат. Над 70% искат нов кмет, но в същото време искат да се запази основата на реформаторското управление. Дори във фалшифицираните социологически изследвания, които заляха пловдивските медии, се вижда, че в Пловдив ще има десноцентристко мнозинство. Вижда се също, че левите избиратели ще си подкрепят кандидатурата на БСП и фалшивите кандидати няма да успеят. "Обръчът от кандидати" е пример, който дадох за кръг от зависими кандидати за кметове, свързани с "модела Орешарски". Единствената възможност от обръча да спечели е да се изправи срещу отиващия си кмет, когото мнозинството пловдивчани иска да смени, защото разделя всички, включително и дeсноцентристките избиратели.
- Ще има ли балотаж на местните избори в Пловдив и кои ще се преборят за него?
- Ще има втори тур. Ние сме открити, честни и обединяваме пловдивчани. Затова очаквам сериозна подкрепа и участие в балотажа. Не знам кого ще срещнем там.
- Какви са отношенията ви с колегите депутати от ГЕРБ сега?
- Аз съм част от реформаторското мнозинство. Позицията ми е публично изказана, ясна и пловдивчани я споделят.
Тя е, че Пловдив има нужда от нов кмет, който обединява града, вместо да разделя хората.
- Ако спечелите кметските избори на каква подкрепа ще разчитате в общинския съвет?
- Ще имаме стабилна коалиция съставена съгласно вота на избирателите. Първата политическа сила в града трябва да участва в управлението. Реформаторският блок ще бъде част от управлението на града. Ако ГЕРБ имат най-много общински съветници, ще очакваме да предложат заместник-кметове и председател на общинския съвет.
- Посочихте като акцент в програмата ви намаляване на местните данъци и такси. Как смятате да пълните хазната?
- Високите местни данъци и такси вече отблъснаха много фирми. Постъпленията в бюджета ще се увеличат, ако подпомогнем бизнеса и подобрим икономическата активност. Искам само две неща в замяна на подкрепата, която ще дадем за пловдивските фирми - първо да са регистрирани в Пловдив, и второ да създават работни места и да плащат добре на хората.
- Кои са основните моменти в развитието на Пловдив, кои трябва да бъдат заложени за следващия кметски мандат?
- Ще работим по инфраструктурата на целия град, по връзката Модър - Царевец, околовръстния път, северния обходен път, по водния цикъл, по южния колектор, и т.н. Искам да намерим добро и трайно решение и за подобряване на градския транспорт. Хората са недоволни от организацията на транспорта, може да се оптимизира графикът и линиите, да има автобуси до по-късен час. Цената на картите за масовия градски транспорт за пенсионерите и учащите трябва да бъде намалена. Местните данък МПС и такса смет може да се намалят до приемливи за гражданите нива. Нива, които са адекватни на икономическата ситуация в Пловдив, а тя за съжаление не е добра. Няма логика в София данъците да са по-ниски от Пловдив, това стана причина голяма част от бизнеса да се измести в съседни общини и там да плаща налозите, а други 250 фирми да се закрият. Трябва новият екип в общината приоритетно да помогне за завършването на двата стадиона на "Ботев" и "Локомотив", да бъде завършен стадион "Пловдив". Стадионите на "Марица" и "Спартак" също трябва основно да се ремонтират. Да се изгради нова спортна зала за масов спорт и високо спортно майсторство, защото този прословут нов колодрум има опасност да се превърне в най-скъпия музей на спорта. Тарифата за ползването на новата спортна зала е непосилна за федерациите и тя ще остане недостъпна, ако това не се промени. Младите семейства също е необходимо да бъдат подкрепени от социална програма на общината, като се намалят таксите за детските градини и яслите. Изключително важно е и да подкрепим пловдивските творци, тези които създават уникалната пловдивска култура, а не да ги подменяме и да внасяме отвън, както правят сега.
- Как могат да се привлекат инвеститори в Пловдив?
- На първо място като има отворен към предприемачите екип в общината, който създава възможности и иска да помага. Искам да търсим инвеститори в сектори, които не са достатъчно добре развити, а не да създаваме конкуренция на местния бизнес.
- Обещавате всички решения на новия екип и в общинския съвет да бъдат взимани само след като се зачете мнението на пловдивчани. Това не крие ли риск от популизъм?
- Моите намерения са, преди да харчим бюджета на Пловдив, преди да взимаме важни решения, които засягат хората, да ги питаме, да правим обществени обсъждания. Досега не ги правеха, защото не се интересуваха от мнението на пловдивчани. Мен ме интересува какво мислят съгражданите ми.
- Като бивш спортист какви си приликите и разликите между спорта и политиката?
- Зависи от характера на човек. Аз съм екипен играч, идвам от колективен спорт и съм се научил да уважавам усилията на хората, с които работя. Така беше в спорта, така е и сега в политиката.
- Ако станете кмет на Пловдив, ще се опитате ли да върнете славата на града на спортна столица?
- Ще стимулираме заниманията със спорт. Искам чрез спортни занимания и физическа активност да стимулираме пловдивчани, да сплотим семействата си и да насърчим децата си да успяват. Със сигурност трябва да подобрим състоянието на спортните бази и да подпомогнем спортните клубове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай