Ще изчезне ли VW от корпоративната карта?

Ще изчезне ли VW от  корпоративната карта? | StandartNews.com

За финансовите пазари няма почивка. Късата работна седмица у нас се оказа фатална за автомобилната индустрия и особено за германския концерн "Фолксваген". Скандалът, свързан с измамата, с която са си послужили от базираната във Волфсбург компания, за да заблудят властите по света за количествата вредни емисии, които изпускат в атмосферата автомобилите на концерна, оборудвани с дизелови двигатели, нанесе огромна щета на техните акционери. Борсовата оценка на дружеството се стопи за часове с повече от една трета - от 161 евро за обикновена акция до паническото дъно на 103 евро, като впоследствие котировките се стабилизираха около 118-120 евро за брой. Дотук скандалът е коствал само на обикновените акционери в компанията загуба в размер на около 25 млрд. евро. Загубите, които ще понесе VW от скандала, е трудно да бъдат измерени, като различните опити в тази посока водят до все по-високи резултати. За момента максималните потенциални директни разходи за нарушаването на американското екологично законодателство се оценяват на 18 млрд. долара (37 500 долара на автомобил) или около 16 млрд. евро. Тепърва обаче правителства по целия свят ще се самосезират по случая и проблемите с властите по света на германския концерн може да нараснат лавинообразно. Отделно от това се очакват редица колективни искове срещу компанията от собственици, акционери и потърпевши от допълнителното замърсяване на въздуха, обезщетенията по които със сигурност ще се измерват в милиарди. Най-трудни за оценяване ще бъдат щетите за компанията от нарушената репутация и потенциалния спад на продажбите в глобален план през следващите години. Засега някои прогнози, че "Фолксваген" постепенно ще изчезне от корпоративната карта, изглеждат пресилени, тъй като компанията разполага със 17,6 млрд. евро в брой и отделно над 15 млрд. евро в краткосрочни инвестиции, като непрекъснато генерира солидни парични потоци. Според кредитната агенция "Фич" само през тази година "Фолксваген" ще генерира свободен паричен поток в размер на 3,5 млрд. евро и още 5,5 млрд. евро през следващата след продажба и на някои неосновни активи.

Главоболията, които сполетяха акционерите, не подминаха и кредиторите на компанията. В началото на седмицата инвеститорите, които притежават дългови книжа на "Фолксваген", панически купуваха инструменти за защита от евентуален фалит на компанията. Петгодишните т.нар. CDS (credit default swaps - специфичен инструмент за застраховка от фалит) на компанията поскъпна главоломно - от 75 базисни пункта преди скандала до 250 пункта или 2,5%, което е шестгодишен връх. За сравнение, същата застраховка от фалит по дълга на България струва на инвеститорите 1,75% върху размера на инвестицията, т.е. в момента евентуален фалит на най-големия автомобилен производител в света е по-вероятен от фалит на България, поне от гледна точка на инвеститорите.

Акциите на повечето от основните конкуренти на "Фолксваген" на световния автомобилен пазар също бяха подложени на разпродажби през последните 5 търговски сесии. БМВ, "Даймлер" и "Фиат" например се разделиха с около 9-10% от борсовите си оценки, а френските "Пежо" и "Рено" следваха по петите загубите на "Фолксваген" със спад от съответно 18% и 13%.

Встрани от негативизма на инвеститорите останаха единствено японските автомобилни гиганти и по-специално "Тойота", която непрекъснато си оспорва с "Фолксваген" първата позиция по продажби в световен мащаб. Американските "Дженерал моторс" и "Форд", противно на някои повърхностни анализи, не спечелиха от загубите на европейските си конкуренти, като останаха в червения спектър през цялата седмица.

Пред "Фолксваген" предстоят трудни години и загуба на пазарен дял, но по-важният въпрос е колко сериозен ще е ефектът от скандала върху най-голямата европейска икономика. Според някои анализатори, той ще е много по-сериозен от последствията от гръцката дългова криза. Защо? Ето няколко факти, които демонстрират значимостта на проблема:

Х Автомобилната индустрия е най-големият индустриален сектор в германската икономика с дял от 2,7% от БВП.
Х Около 20% от износа на Германия се състои от автомобили и части за автомобили;
Х Продажбите на германски автомобили на местния и външните пазари достигат 368 млрд. евро през 2014 година, като 202 млрд. евро се падат именно на "Фолксваген".
Х За "Фолксваген" работят около 600 хил. служители по целия свят и около една трета от 775 хил. заети в германската автомобилна индустрия.

В крайна сметка, когато някой губи на финансовите пазари, обикновено друг печели. За момента е трудно да се прогнозира кой ще спечели пазарен дял от "Фолксваген", но ако инвеститорите заложат на правилната карта, определено ги очакват значителни печалби. Още повече че в момента акциите на голяма част от автомобилните производители изглеждат фундаментално подценени. "Печеливши" от скандала ще бъдат и бензиновите двигатели, които също се очаква да спечелят пазарен дял за сметка на дизеловите мотори. Тази символична битка си има съвсем реално финансово измерение. Паладият и платината са ключов елемент от катализаторите, съответно на бензиновите и дизеловите автомобили. Ето защо платината поевтиня тези дни до най-ниското си ниво от 2009 година насам, докато паладият се изкачи на двумесечен връх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай