Кои БГ каузи ще браним в Брюксел

Кои БГ каузи ще браним в Брюксел | StandartNews.com

Надпреварата за евроизборите на 25 май е в разгара си. Кои БГ каузи ще браним със зъби и нокти в Брюксел и Страсбург? Как Европа ще се справи с предизвикателствата на финансова криза и ожесточени конфликти? И кога България ще се отърве от етикета на "непослушното дете" на ЕС? До решителната битка на 25 май "Стандарт" ще задава въпросите, а мераклиите за евродепутати ще отговарят.

Днес даваме трибуна на трима кандидати за Брюксел. Настоящият евродепутат Мария Габриел сега се бори за нов мандат под номер 3 в листата на ГЕРБ. Ия Петкова пък е десета в "отбора" на "Коалиция за България". А зам.-председателката на "България без цензура" Рада Коджабашева е номер 3 в селекцията на Николай Бареков.

"Стандарт" се обърна към тях с три въпроса по най-горещите теми:

1. Каква политика трябва да води ЕС, за да се възстанови икономиката на държавите членки от дълговата криза?
2. Кои са основните параметри, които ще отстоявате по предстоящото Атлантическо споразумение ЕС и САЩ?
3. Ще има ли през следващия мандат на Еврокомисията (ЕК) паневропейско законодателство срещу организираната престъпност? Реалистично ли е да действа един закон за всичките страни членки?

Работните места са приоритет

Мария Габриел, ГЕРБ

1. Кризата ясно показа, че всички граждани на Европа са пряко засегнати от решенията на европейско равнище. Ето защо сега консолидирането на икономическото възстановяване и създаването на работни места трябва да бъде приоритет. Ние от ЕНП не сме за прекомерно разходване на публични средства и трупане на дългове за бъдещите поколения. Ние сме за стабилен финансов сектор, способен да инвестира в растеж и реална икономика. Необходимо е да имаме интегриран, завършен банков съюз, за да не се налага данъкоплатците да плащат за несъстоятелността на банките. Овладяване на кризата, солидарност между страните членки, икономически растеж са трите основни стъпки, чрез които ЕС ще съумее да преодолее предизвикателствата през следващите години.

2. Търговското споразумение със САЩ трябва да бъде разумно и балансирано. Например да включва премахване на митническите такси на продуктите и взаимно признаване на стандартите за стоките или да се работи в посока установяване на трансатлантически стандарти при защитеност на европейските стандарти за защита на безопасността и здравето, социалната сигурност и защитата на данните. Икономическо проучване на ЕК сочи, че износът на ЕС за САЩ ще се увеличи с 28%, което се равнява на допълнителни 187 милиарда евро. Но вече имаме свои условия - например изключване на аудио-визуалния сектор от споразумението. Другият сектор, за който ще отстояваме да бъде изключен и за който вече сме изпратили писмо заедно с колегите от комисията по земеделие в предишния парламент, това са земеделските продукти със защитено географско наименование. Става въпрос за над 3000 продукта, които са част от нашата европейска идентичност и са отличителна марка на даден регион.

3. Категорично имаме нужда от обща европейска политика за борба с организираната престъпност. Тя не познава граници - днес на територията на ЕС оперират 3600 престъпни организации, а 70% от тях имат трансгранична дейност. Ето защо ние сме за европейска заповед за разследване, европейска прокуратура и по тясна координация между държавите членки в борбата срещу организираната престъпност. В този контекст за нас е важно Фронтекс да има по-силна роля чрез дефинирани отговорности и ресурси, за да подпомага максимално държавите членки.

Да защитим хората, а не корпорациите

Ия Петкова, БСП

1. Наследството от работата на десните в Европа през последните 10 години се изразява в десетки милиони, останали без работа, 120 милиона европейци на прага на бедността, близо четвърт милион млади хора без работа и перспектива. Очевидно е, че трябва да се води съвсем различна политика. Философията на бюджетните ограничения очевидно не проработи, тя е насочена срещу самата същност на модерните общества. Днес в Европа има гневни хора, които не виждат никаква перспектива за своя живот. Десните наляха 1,6 трилиона евро в банките. С много по-малко пари икономиките на отделните държави членки можеха да бъдат съживени. Кризата може да отмине едва когато социалните проблеми на ЕС бъдат решени. Тоест - политика по справяне с бедността, с безработицата, а всичко останало да е функция на това. Противното ни води до един ЕС, който прилича на империя на всесилните банки, а не на свободните хора.

2. А някой наясно ли е всъщност кои са основните параметри на това споразумение? Френският журналист и евродепутат Патрик Льо Ярик написа една книга "Дракула срещу народите". В нея той описва в каква секретност тънат преговорите по текста. Ако това, което изплува на бял свят, е вярно, то всеки със здрав разум би трябвало да иска преразглеждане на текста. Основният проблем тук е, че по това споразумение отново основният дебат не е между хората, които представляват интересите на европейските граждани, а е между лобисти, които защитават интересите на големите капитали и монополите. Ние трябва да защитим хората, трябва да защитим малкия и средния бизнес и да не позволим отново големите корпорации да погълнат малките и средните предприятия и да се унищожи икономиката на съюза.

3. Общностно законодателство, което да се бори с корупцията, организираната престъпност и прането на пари, е цел, която отдавна е поставена. Време е да се намерят механизмите това да се осъществи. Тук трябва да се отбележи големият принос на нашия евродепутат Илияна Йотова в тази посока, която инициира в следващия мандат на ЕП комисията "Антимафия" да стане постоянно действаща. Аргументите, че единно законодателство срещу престъпността не е в състояние да заработи, са само формални и общо взето се опитват да спрат един процес, който вече не може да бъде спрян.

Да не пуснем ГМО на родните пазари

Рада Коджабашева, ББЦ

1. Дълговата криза е резултат от големите задължения, които държавите са направили спрямо кредитори от последна инстанция. А наличието на криза показва, че заемите, които са взети, не са изхарчени по предназначение. Защото ако те са насочени към развитие на икономиката, щяхме да имаме принадена стойност, работни места, бихме имали реципрочно развитие на образованието и т.н. Това, което Европа и в частност България трябва да направи, е да се стабилизират икономиките, за да могат те да работят. И да има възвръщаемост на инвестициите. И когато една държава не успее да си върне кредитите, тогава следва претенция на кредиторите към активите. Ето защо Гърция към 2015 година трябва да направи така, че да продаде активи за около 50 млрд., а Италия - за около 60 млрд. евро. Държавите и правителствата много трябва да внимават, когато вземат кредити и в какво ги инвестират.

2. Твърде рано е да се говори за основните параметри, защото ми се струва, че това споразумение ще претърпи доста промени, а и дебати, преди да се случи. В него са заложени и добри, и не толкова безопасни за европейците и в частност за българите текстове. Сами разбирате, че няма как да отворим с лека ръка родните пазари за ГМО например. Важно е да защитим позициите на българските производители. Аз бих подкрепила дискусии в отделните държави членки с участието и на НПО-та, и на търговски камари, представители на различни политически сили, а защо не и позиции на националните парламенти.

3. Държавите членки работят в тази посока, това е факт. В следващите години думата ще има самата Еврокомисия. Организираната престъпност пречи пряко на бюджетите на държавите. Корупцията, контрабандата, прането на пари са престъпления, които не признават национални граници. Вече чуваме и за ролята на европейския главен прокурор. Смятам, че през идния 5-годишен мандат трябва да се положат усилия в тази посока. Желанието на правителствата за силна и стабилна Европа минава и през борбата с организираната престъпност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай