Сряда,

Трупаш в техникума точки за висше

От: Администратор -
3461
Трупаш в техникума точки за висше
A
A
A

София. Учениците от професионалните училища ще могат да трупат кредити за изучаваните от тях дисциплини, които след това ще им се признават в университета. Това означава, че ако продължат във висше училище по същата специалност, ще им бъдат признавани дисциплините, които вече са изучавали в клас, и по този начин следването им ще се облекчи.

Според плана за действие по стратегията за учене през целия живот, качен на сайта на МОН, такава система трябва да бъде изградена още следващата година. За целта са предвидени 40 600 евро. Такива точки ще могат да се трупат не само в техникумите, а и в центрове за професионално обучение. Стратегията предвижда още да се разшири обучението на децата по предприемачество, като учебни фирми вече ще се разкриват и в училищата по изкуствата и спорта. В момента такива ученически тренировъчни компании има предимно в гимназиите с икономически профил.

Ще бъдат създавани също защитени и средищни детски градини на местата, където броят на децата е малък. Тъй като законът вече ще изисква и задължителна забавачка от петгодишна възраст, децата от селища без детска градина най-вероятно ще бъдат извозвани до средищната забавачка в съседно селище.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички