Танев иска инкриминиране на посегателствата срещу учители

Танев иска инкриминиране на посегателствата срещу учители | StandartNews.com

Инкриминиране на физическите и словесни посегателства срещу учителите. Това предлага образователният ни министърът проф. Тодор Танев. Той представи предстоящите реформи в образователната система на специален брифинг, съобщи БГНЕС.

Насилието и неуважението в училище са сред основните проблеми, каза той и изтъкна, че за дрогата сред учениците се говори все по-малко. В тази връзка МОН ще насочи работата си за преодоляването на тези проблеми. В тази насока ще помага и МВР.

Засилването на социалната корпоративна отговорност е друга стъпка, която трябва да бъде предприета. МОН ще учреди награда на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви, която ще се присъжда за меценатство в областта на образованието и науката, стана ясно от брифинга. Разработването на план за въвеждане на информационните технологии в училище е друга мярка, предлагана от екипа на проф. Танев.

Трябва да се въведат промени и в двустепенната система на образованието, защото тя не работи добре, смята министърът. "На лице е вакуум на връзката между образование и производство, както и между образование и наука", посочи Танев. Въвеждане на 4-степенна образователна система е предложението на МОН, с което те смятат да преборят проблема.

"Първата степен ще бъде предучилищното и училищното образование, а втората – колежанското. То ще предлага професионално образование и майсторска диплома. Ако ученикът пожелае да учи още една година, той ще получи и колежанско образование. Дипломата ще дава възможности и за кандидатстване във висши учебни заведения. Колежите ще бъдат нови звена, но с обвързаност с местните професионални гимназии", поясни министърът на образованието.

Промените във висшето образование също стоят на дневен ред. Освен факултетите, вече и департаментите ще бъдат основни университетски звена. Ще бъдат създадени центрове за върхови постижения, които да обединяват изследователска и производствена дейност, стана ясно от брифинга.

МОН иска промени в Закона за професионалното образование, Закона за висшето образование, както и в Закона за научните изследвания.

Майчиният език ще бъде задължително избираема дисциплина. Предметът нито ще отпадне, нито ще бъде задължителен в училищата, каза още проф. Тодор Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай