Такева иска от МОН единни разходни стандарти

Такева иска от МОН единни разходни стандарти | StandartNews.com

Ще настояваме пред МОН да се промени механизма за формиране на единните разходни стандарти, защото той се формира само и единствено на база брой ученици и деца. Искаме да бъдат включени и други компоненти като брой паралелки, отдалеченост на учебното заведения и т. н. Това заяви в Кърджали Янка Такева, председател на СБУ към КНСБ. Тя участва в Регионална конференция "Заплати, квалификация и бъдеще на образованието в област Кърджали".

Според Такева определянето на делегираните училищни бюджети само на база брой ученици е нанесло пагубно влияние върху качеството на образованието, квалификацията на учителите, „направили са зависими учителите от учениците". Янка Такева съобщи, че предстои разработване на измерими индикатори за качеството на образование, които да послужат за определянето на нов държавен стандарт.

СБУ настоява пред просветното министерство за ясни и точни критерии за формиране на работната заплата в сферата на образованието, заради отчетени сериозни разлики в някои области, сред които и област Кърджали. В тази връзка лидерът на КНСБ Кърджали Иванка Караколева посочи разминавания от 249 лв. в брутните възнаграждения от основните училища в областта, при СОУ тя е 200 лв., а в професионалните гимназии стига до 218 лв. Пред журналисти бяха изнесени и данни, че на места непедагогически персонал получава брутно възнаграждение почти еднакво с педагогическия, при единни разходни стандарти и единни държавни образователни изисквания за съответната степен.

Синдикалистите предлагат специално да се открият защитени детски градини и средищни детски градини.

Бе подчертано, че в Кърджалийско училищната мрежа е оптимизирана повече отколкото е нужно. Като пример бе посочена община Ардино, където в за 51 села има само три детски градини. По повдигнати теми, свързани с делегираните бюджети, образователната инфраструктура и контрола върху тях Наталия Михалевска, началник отдел в Дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в образователното министерство съобщи, че от 15 май в 200 учебни заведения в страната започва измерване на образователните резултати в средищните училища в страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай