Следим от рано децата за отпадане от училище

Следим от рано децата за отпадане от училище | StandartNews.com

Държавата внедрява нова информационна система, която да набелязва от рано децата, които са в риск от отпадане от детските градини и училищата. Министрите приеха на редовното си заседание план за периода 2016-2017 г., свързан със сектор "образование".

В него основен момент е именно системата за ранно предупреждение за възможно преждевременно напускане от детски градини и училища. Очаква се тя да представя надеждна и актуална информация за деца в риск от отпадане от 5 до 18/19-годишна възраст с фокус на задължителната училищна възраст – до 16 години.
Едно от най-важните условия за недопускане на отпадане е бързата реакция на отговорните институции и лица след констатиран риск.

Информацията в системата ще се попълва и следи на електронна платформа, инсталирана на сайтовете на МОН, регионалните инспекторати по образованието, общината и на училищата/детските градини. Така отговорните институции на всички нива на управление ще могат да си взаимодействат по-добре.

В плана са предвидени още специални мерки за допълнително обучение за деца с образователни дефицити по предмети от задължителната подготовка от учебния материал. Ще бъде осигурена и подкрепа на уязвими групи в неравностойно положение за обучение на децата им в детски градини от 3-годишна възраст, за да се гарантира ранната им социализация. За децата, за които българският език не е майчин, е предвидено допълнително обучение, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай