Сряда,

Следим от рано децата за отпадане от училище

От: Администратор -
2269
Следим от рано децата за отпадане от училище
A
A
A

Държавата внедрява нова информационна система, която да набелязва от рано децата, които са в риск от отпадане от детските градини и училищата. Министрите приеха на редовното си заседание план за периода 2016-2017 г., свързан със сектор "образование".

В него основен момент е именно системата за ранно предупреждение за възможно преждевременно напускане от детски градини и училища. Очаква се тя да представя надеждна и актуална информация за деца в риск от отпадане от 5 до 18/19-годишна възраст с фокус на задължителната училищна възраст – до 16 години.
Едно от най-важните условия за недопускане на отпадане е бързата реакция на отговорните институции и лица след констатиран риск.

Информацията в системата ще се попълва и следи на електронна платформа, инсталирана на сайтовете на МОН, регионалните инспекторати по образованието, общината и на училищата/детските градини. Така отговорните институции на всички нива на управление ще могат да си взаимодействат по-добре.

В плана са предвидени още специални мерки за допълнително обучение за деца с образователни дефицити по предмети от задължителната подготовка от учебния материал. Ще бъде осигурена и подкрепа на уязвими групи в неравностойно положение за обучение на децата им в детски градини от 3-годишна възраст, за да се гарантира ранната им социализация. За децата, за които българският език не е майчин, е предвидено допълнително обучение, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички