Вторник,

Референдум за Ботев

От: Администратор -
2767
Референдум за Ботев
A
A
A

Съдбата на Ботев и Вазов в учебните програми ще се решава с референдум. Допитване сред учителите по български език трябва да установи кои творби в крайна сметка да останат в учебниците. МОН се реши на "изборите", след като преди седмица избухна скандал заради проекти за нови учебни програми, качени на сайта на министерството. Те изключваха от учебниците по литература ключови произведения като "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев, "Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" на Вазов, "До Чикаго и назад" и фейлетоните на Алеко, а "Тютюн" бе заменен с "Осъдени души". Просветният министър проф. Анелия Клисарова първо защити промените, но часове по-късно разпореди проверка защо ключови произведения отпадат от програмите. Вчера тя даде нарочна пресконференция за резултатите от нея. В крайна сметка стана ясно, че виновни май няма, но въпреки това ще пишем програмите за втори път.

5100 учители ще гласуват да влязат ли в учебника "Майце си" и "Тютюн". Просветното министерство ще разпрати до всички инспекторати допитване кои произведения трябва да присъстват в учебниците според преподавателите по литература. "Не съм съгласна програмите да се пуснат за обсъждане в този вид. Можем да отделим още малко време, за да преценят учители и експерти какво трябва да има в учебниците", заяви вчера просветният министър проф. Анелия Клисарова. Тя се надявала около 15 септември да има резултати. Възможно е обаче нещата да се разсрочат, защото настъпва период, в който учителите излизат в летни отпуски.

Министърът направи изявлението минути след като нейни експерти заявиха точно обратното - че проектите ще бъдат подложени на обществено обсъждане в този си вид. В крайна сметка стана ясно, че след като даскалите се произнесат и обществото ще може да дискутира проектите за програми, което най-вероятно

ще превърне цялата идея в поредната говорилня

Едва след това ще се изработят окончателните програми. Всъщност обаче се оказва, че даскалите ще гласуват основно за това кои произведения искат да видят в учебниците, а не как трябва да се преподава литературата. А според много от тях основният проблем е в това, че децата биват занимавани в клас с литературознание, а не със самите творби и автори. Този дебат обаче най-вероятно отново ще бъде отложен, докато учителите "кликат" за "Тютюн" и "Хамлет".
Заради скандала проф. Клисарова е изискала писмени обяснения от четирима свои служители, които се занимават с координирането на проекта "За по-качествено образование", по който са изготвени програмите. Това са шефът на дирекция Евгения Костадинова и експертите Александър Трингов, Милена Иванова и Красимира Александрова, които са координирали отделни части от проекта. Оказа се обаче, че единственото, за което те могат да отговарят, е защо не са информирали министъра, че на сайта са качени толкова важни промени

Реално те не са извършили нарушение

защото всъщност проектите са качени с подписа на служебния зам.-министър Мариана Банчева и одобрението на министър Николай Милошев. Всъщност обаче именно липсата на навременна информация стана причина министър Клисарова да промени първоначалната си позиция за учебните програми. Тя обясни, че в началото била запозната от експертите само с философията на промените - "че се предвиждат повече практически упражнения, повишаване на компетентностите, а не само на грамотността. И сега смятам, че това е правилен подход", каза тя. Клисарова обаче призна, че не е била наясно с детайлите, защото "не това е задачата на един министър". Тя призна, че и в момента не е напълно запозната "с конкретиката". Експертът Евгения Костадинова пък опита да защити промените с аргумента, че учениците са претоварени и именно журналистите често пъти са критикували министерството за това. "Имаме 100 произведения и само 70 часа за изучаването им", допълни тя. Тепърва предстои дисциплинираната комисия в МОН да се произнесе доколко неинформирането на министър е сериозно прегрешение и как трябва да бъде наказано.
Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията