Николай Василев: Ключово е колко езика знае човек

Николай Василев: Ключово е колко езика знае човек | StandartNews.com

Най-доброто нещо, което може да направи един университет, е да научи хората да мислят, заяви финансистът Любомир Дацов по време на лекцията, организирана от Investor.bg

Кои са факторите, от които зависи привличането на инвестиции в България? Това бе темата на дискусията, организирана от Investor.bg в УНСС като част от поредицата срещи със студенти, с които финансовият сайт отбелязва своята 15-та годишнина.

Николай Василев, изпълнителен директор на „Експат Капитал" и бивш вицепремиер и министър, представи своята гледна точка за основните фактори, които допринасят за успеха на страната - членството в ЕС и НАТО и валутния борд.

"Едно от малкото ни предимства за привличане на инвеститори са ниските преки данъци. Ако това го нямаме, интересно защо някой трябва да инвестира точно в България. Друг важен фактор е кредитният рейтинг на страната. Посоката, в която се развиваме, не предполага повишаването му, а има риск и от бъдещо понижаване", каза Николай Василев.

"Има още много неща, които да направят университетите, бизнесът и управляващите, за да стане образованието по-конвертируемо и по-съответстващо на това, което работодателите очакват. В съвременния свят един от най-ключовите въпроси е колко езика знае човек. Ако някой смята, че може да бъде успешен, без да знае езици, това е загубена кауза", каза Василев.

Той посъветва студентите да ходят на стажантски програми, за да не се окаже при дипломирането, че има много по-добри от тях на пазара на труда.

"Най-доброто нещо, което може да направи един университет, е да научи хората да мислят", заяви пред аудиторията финансистът Любомир Дацов, член на Фискалния съвет.

"Единственият начин да създадеш подходящо място за инвестиции са хоризонталните политики. За да си успешен, трябва да бягаш поне със средната скорост, с която се развива светът", коментира той.

Дацов посочи, че привличането на чужди инвестиции зависи пряко от създаването на добра среда за правене на бизнес и нивото на корупция. Благоприятен фактор според него е плоският данък. Като проблем той отчете факта, че има нарушена конкуренция заради концентрацията на бизнеса в определени сектори.

Според Дацов пазарът на труда е основният фактор, от който ще зависи развитието в следващите години. "Ние имаме икономика, която може да е базирана само на качеството на хората, защото за разлика от Русия нямаме икономика на добива на полезни изкопаеми", посочи Дацов.

Любомир Леков, предприемач и основател на Investor.bg, посъветва младите хора да не приемат съвети от хората, които им казват, че нещата няма да станат. Той посочи колко е важно човек да има добър екип, да пътува и да търси контакти навън.

„Опитайте се да направите собствен бизнес, защото това е най-хубавото нещо, дори в началото става въпрос за нещо малко. Експериментирайте, пробвайте, защото времето бързо минава. Не се страхувайте да пробвате неща, дори ако другите ви съветват обратното", каза той на студентите.

Леков заяви, че има добри перспективи пред предприемачите в България, като най-успешните сектори в момента са аутсорсингът и ИТ.

Изпълнителният директор на Инвестор.БГ АД Георги Бисерински каза на стдуентите: "В България има много добри възможности, включително и за добро възнаграждение. Страната ни наистина е добро място за живеене, за кариера и за бизнес". Преди началото на лекцята Бисерински и ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев подписаха Меморандум за сътрудничество между медията и университета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай