На матурата: Всеки ученик с различен тест

На матурата: Всеки ученик с различен тест | StandartNews.com

Правилата за тазгодишните матури вече са ясни. На пресконференция заместник-министърът на образованието Диян Стаматов представи основните моменти от условията, в които зрелостниците ще покажат знания. 

"Изпитните въпроси са 41. Те биха могли да бъдат така подредени в една изпитна зала, че да има толкова варианти за всеки един ученик, колкото са самите изпитвани в изпитната зала", обясни Стаматов.

Видео наблюдение ще има в училищата в цялата страна. "Направено е обединяване  в централно наблюдение в няколко места – регионалните инспекторати и сградата на министерството. В деня на двата зрелостни изпита в 3 места ще бъде наблюдавана всяка една изпитна зала – училище, инспекторат и министерството", посочи Стаматов.

„Поставени са различни индикатори, които лесно могат да установят проблем, свързан или асоцииран с преписване", допълни той. По време на изпита всеки ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала, което ще улесни видеонаблюдението. Зам.-министърът обясни, че преди началото на изпита всички мобилни телефона на учениците ще бъдат събрани, а съгласно принципа за равнопоставеност, тази мярка ще бъде наложена и спрямо квесторите, съобщава Фокус.

„Засекретяването ще се извърши предната вечер от комисия, която е в доста разширен състав – директор, учител, представител на родителите и представител на инспектората. На следващия ден Изпитната комисия ще разпечата изпитните зали, санитарните връзки и цялото училище", каза още Стаматов. Той поясни, че всички мерки са насочени срещу онази малка група ученици, които имат предварителна нагласа и стремеж да преписват, а не върху всички ученици, които са се подготвяли за изпита.

Има изпратено писмо от МОН до главния прокурор, в което е поискана подкрепа за проверка на всички сигнали, свързани с изтичане на информация за изпита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай