Петък,

На матурата: Всеки ученик с различен тест

От: Администратор -
6213
На матурата: Всеки ученик с различен тест
A
A
A

Правилата за тазгодишните матури вече са ясни. На пресконференция заместник-министърът на образованието Диян Стаматов представи основните моменти от условията, в които зрелостниците ще покажат знания. 

"Изпитните въпроси са 41. Те биха могли да бъдат така подредени в една изпитна зала, че да има толкова варианти за всеки един ученик, колкото са самите изпитвани в изпитната зала", обясни Стаматов.

Видео наблюдение ще има в училищата в цялата страна. "Направено е обединяване  в централно наблюдение в няколко места – регионалните инспекторати и сградата на министерството. В деня на двата зрелостни изпита в 3 места ще бъде наблюдавана всяка една изпитна зала – училище, инспекторат и министерството", посочи Стаматов.

„Поставени са различни индикатори, които лесно могат да установят проблем, свързан или асоцииран с преписване", допълни той. По време на изпита всеки ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала, което ще улесни видеонаблюдението. Зам.-министърът обясни, че преди началото на изпита всички мобилни телефона на учениците ще бъдат събрани, а съгласно принципа за равнопоставеност, тази мярка ще бъде наложена и спрямо квесторите, съобщава Фокус.

„Засекретяването ще се извърши предната вечер от комисия, която е в доста разширен състав – директор, учител, представител на родителите и представител на инспектората. На следващия ден Изпитната комисия ще разпечата изпитните зали, санитарните връзки и цялото училище", каза още Стаматов. Той поясни, че всички мерки са насочени срещу онази малка група ученици, които имат предварителна нагласа и стремеж да преписват, а не върху всички ученици, които са се подготвяли за изпита.

Има изпратено писмо от МОН до главния прокурор, в което е поискана подкрепа за проверка на всички сигнали, свързани с изтичане на информация за изпита.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички