Матури за 7-ми и 12-ти клас

Матури за 7-ми и 12-ти клас  | StandartNews.com

София. Днес се провеждат матури и външното оценяване по български език и литература. Те са две в едно за трета поредна година. Близо 120 000 ученици от 7-ми и 12-ти клас ще бъдат на изпит днес.

Зрелостниците ще се явят на изпит в други училища, а не в тези, в които учат. По този начин от МОН целят да се намалят възможностите за преписване.

Въпросите и темата за зрелостниците бяха изтеглени рано тази сутрин. Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова утвърди изпитния вариант и подписа заповедта за новата скала за преобразуване на точките в оценки. От МОН уточниха, че така се гарантира тайната на теста.

Матурата за дванайсетокласниците ще започне точно в 08:00 часа. Външното оценяване за учениците от 7-ми клас пък ще стартира два часа по-късно. Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка, а кандидат-гимназистите - със синя.

В 9:00 часа ще стане ясен вариантът по български език и литература за националното външно оценяване. Изпитът ще се проведе в два модула - първият продължава 60 минути, а вторият – 90 минути. 

Камери за видеонаблюдение има в много от училищата, на тях ще се следи за преписвачи. Полицаи ще следят за сигурността около училищните сгради в страната.

Над 14 000 квестори също ще наблюдават изпитния процес.

В петък ще се проведе вторият задължителен изпит за учениците от 7-ми и 12-ти клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай