Четвъртък,

Маестро Енио Мориконе стана „Доктор хонорис кауза" на НБУ

От: Администратор -
1505
Маестро Енио Мориконе стана „Доктор хонорис кауза" на НБУ
A
A
A

София. Маестро Енио Мориконе получи званието Doctor Honoris Causa на Нов български университет, съобщиха от учебното заведение.

„Музиката, прилагана към киното, като нито едно друго изкуство приема своята абстрактна роля. В киното музиката има психологическа роля, тя означава повече от това, което се вижда и чува... музиката стои отзад и затова се превръща в нещо абстрактно, създава се уникална абстрактна и кохерентна връзка между кино и музика", каза световноизвестният композитор пред академичната общност на Нов български университет.

Създателят на емблематични за модерната цивилизация произведения и пример и вдъхновител на младите поколения творци говори пред аудиторията за своето изкуство и за пътя, през който е преминало обучението му. Той се спря и на някои практически измерения на работата, която изправя композиторите пред множество трудности: „... записването на мисълта на композитора на хартия, след това предписанието към този, който ще я следва, избор на инструменти... но най-същественото е публиката, която ще слуша. Ако аз гледам картина или скулптура или танц, са ми необходими няколко секунди, за да ги възприема през очите. Музиката и киното са свързани от необходимостта да се възприемат в цялата си продължителност", каза маестро Мориконе.

Почетният медал и грамота на латински език маестро Мориконе получи от ректора на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков. Званието се връчва по решение на Академичния съвет на Нов български университет за неговия изключителния принос за развитието на съвременната филмова музика, за изявена и неповторима авторска позиция, за яркото присъствие в световната музикална култура на маестро Енио Мориконе.

Присъждането на почетната степен „Доктор хонорис кауза" е знак за отличаване и разпознаване на приноса на изключителени личности. „Хонорис кауза" (почетен професор) е престижна академична степен и се връчва на видни хора с национална или международна известност. Получатели са обикновено водещи учени, откриватели, изобретатели, писатели, художници, музиканти и т.н.

"Образователната философия на НБУ е основана на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие. Нов български университет присъжда званието "Почетен доктор на Нов български университет" на личности с глобални постижения в областта на науката, културата, човешките отношения и т.н.", обясниха от висшето училище. Сред почетните доктори и професори на НБУ са Стив Форбс, Ричард Рорти, Вера Мутафчиева, Юлия Кръстева, Жан-Пиер Вернан, Милчо Левиев, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Тери Игълтън, Герард Хендрик Хофстеде, Даниел Либескинд и др.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията