Маестро Енио Мориконе стана „Доктор хонорис кауза" на НБУ

Маестро Енио Мориконе стана „Доктор хонорис кауза" на НБУ | StandartNews.com

София. Маестро Енио Мориконе получи званието Doctor Honoris Causa на Нов български университет, съобщиха от учебното заведение.

„Музиката, прилагана към киното, като нито едно друго изкуство приема своята абстрактна роля. В киното музиката има психологическа роля, тя означава повече от това, което се вижда и чува... музиката стои отзад и затова се превръща в нещо абстрактно, създава се уникална абстрактна и кохерентна връзка между кино и музика", каза световноизвестният композитор пред академичната общност на Нов български университет.

Създателят на емблематични за модерната цивилизация произведения и пример и вдъхновител на младите поколения творци говори пред аудиторията за своето изкуство и за пътя, през който е преминало обучението му. Той се спря и на някои практически измерения на работата, която изправя композиторите пред множество трудности: „... записването на мисълта на композитора на хартия, след това предписанието към този, който ще я следва, избор на инструменти... но най-същественото е публиката, която ще слуша. Ако аз гледам картина или скулптура или танц, са ми необходими няколко секунди, за да ги възприема през очите. Музиката и киното са свързани от необходимостта да се възприемат в цялата си продължителност", каза маестро Мориконе.

Почетният медал и грамота на латински език маестро Мориконе получи от ректора на Нов български университет доц. д-р Пламен Бочков. Званието се връчва по решение на Академичния съвет на Нов български университет за неговия изключителния принос за развитието на съвременната филмова музика, за изявена и неповторима авторска позиция, за яркото присъствие в световната музикална култура на маестро Енио Мориконе.

Присъждането на почетната степен „Доктор хонорис кауза" е знак за отличаване и разпознаване на приноса на изключителени личности. „Хонорис кауза" (почетен професор) е престижна академична степен и се връчва на видни хора с национална или международна известност. Получатели са обикновено водещи учени, откриватели, изобретатели, писатели, художници, музиканти и т.н.

"Образователната философия на НБУ е основана на либералната идея за образование, свързващо придобиването на знания и професионалното специализиране с общото духовно развитие. Нов български университет присъжда званието "Почетен доктор на Нов български университет" на личности с глобални постижения в областта на науката, културата, човешките отношения и т.н.", обясниха от висшето училище. Сред почетните доктори и професори на НБУ са Стив Форбс, Ричард Рорти, Вера Мутафчиева, Юлия Кръстева, Жан-Пиер Вернан, Милчо Левиев, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Тери Игълтън, Герард Хендрик Хофстеде, Даниел Либескинд и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай