Вторник,

Класическата гимназия се връща в „Модерно предградие”

От: Администратор -
4688
Класическата гимназия се връща в „Модерно предградие”
A
A
A

София. Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ"ще се завърне в ремонтираната сграда в кв. „Модерно предградие". Това е решението на министъра на културата Вежди Рашидов, който е издал заповед за поетапното възобновяване на учебния процес в сградата, намираща се на ул. „Баба" № 16.

Докато в сградата на Класическата гимназия в „Модерно предградие" се извършваха строително-ремонтните дейности с евросредства в размер на 2,116 млн. лева

Припомняме, че учениците от НГДЕК бяха временно настанени в бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София. Строително-ремонтните дейности на сградата са извършени с евросредства в размер на 2,116 млн. лева.

„След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. „Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище", пише в съобщението на министерството.

Сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар, където до момента се помещаваше класическата гимназия, ще остане като неин филиал. Там ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК. Целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и от БАН.

С това решение Министерството на културата и класическата гимназия няма да връщат на Бюрксел парите, отпуснати за ремонта преди пет години.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички