Класическата гимназия се връща в „Модерно предградие”

Класическата гимназия се връща в „Модерно предградие” | StandartNews.com

София. Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ"ще се завърне в ремонтираната сграда в кв. „Модерно предградие". Това е решението на министъра на културата Вежди Рашидов, който е издал заповед за поетапното възобновяване на учебния процес в сградата, намираща се на ул. „Баба" № 16.

Докато в сградата на Класическата гимназия в „Модерно предградие" се извършваха строително-ремонтните дейности с евросредства в размер на 2,116 млн. лева

Припомняме, че учениците от НГДЕК бяха временно настанени в бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София. Строително-ремонтните дейности на сградата са извършени с евросредства в размер на 2,116 млн. лева.

„След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. „Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище", пише в съобщението на министерството.

Сградата на бившето 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар, където до момента се помещаваше класическата гимназия, ще остане като неин филиал. Там ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК. Целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и от БАН.

С това решение Министерството на културата и класическата гимназия няма да връщат на Бюрксел парите, отпуснати за ремонта преди пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай