Кърджалийски ученици черпят опит в модерни предприятия в Австрия

Кърджалийски ученици черпят опит в модерни предприятия в Австрия | StandartNews.com

Кърджалийската професионална гимназия " Капитан Петко войвода" е с пореден одобрен проект за международна практика на своите ученици по програма „Еразъм+". Той е класиран на четвърто място от 69 проекта, одобрени за финансиране от цялата страна. Практиката, която ще се реализира съвместно с Fachberufsschule Wolfsberg, Австрия през месец юли 2016 г., ще бъде трета по ред.

От 4 юли група ученици ще проведат 3-седмична производствена практика. Момчетата ще работят в модерни предприятия за компютърна диагностика и управление на автомобила. Програмата на надгражда професионалното обучение на учениците. На всеки стажант ще бъде издаден сертификат за практическо обучение и сертификат Europass от организацията-домакин Fachberufsschule Wolfsberg, които ще допълнят професионалното портфолио на учениците.

През миналата година директорите на професионалните гимназии от Кърджали и Волфсберг сключиха споразумение за сътрудничество в областта на обучението по автомобилната техника. В него австрийското училище декларира готовността си да подпомага оборудването на работилниците и лабораториите по автомобилна мехатроника, да осъществява обмен на преподаватели и да подкрепя установяването на бизнес контакти с традиционни партньори на австрийското училище – водещи автомобилни компании в Австрия като Опел, Магна, КТМ, Мале. Създаването на модерни лаборатории е предизвикателство за Професионалната гимназия в условията на криза. Доставена е специализирана техника за оборудване на учебен автосервиз, която включва диагностичен стенд за двигатели с вътрешно горене, софтуер за откриване и отстраняване на неизправности в електросистемите на автомобила, компютърен хардуер и софтуер за промяна и следене на всички електромеханични системи и повишаване мощността на автомобилите и пълно инструментално оборудване.

Техниката е закупена по проект и е единствената по рода си в областта. Очаква се доставката и монтажа на оборудване, дарено от Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай