Черни "поздрави" чешките управници

Черни "поздрави" чешките управници | StandartNews.com

Прага. Новата творба на съвременния артист Давид Черни се носи по течението на Вълтава в чешката столица. Огромният среден пръст е насочен точно срещу седалището на президента в Замъка на Прага. В края на седмицата в Чехия ще се проведат парламентарни избори и анализаторите предвиждат добри резултати за лявата партия на новия президент Милош Земан.

Черни е изявен антикомунист и с артистичните си прояви нееднократно е уязвявал и осмивал тоталитарното минало на Централна и Източна Европа. Той боядиса в розово танка паметник на Съветската армия, който вече е един от символите на Прага. В България артистът стана популярен най-вече с инсталацията си "Ентропа", в която образът на България беше изобразен като клекало с тръби в цветовете на трите тогава управляващи партии у нас. 

Запитан от ВВС за коментар, Давид Черни отвърна, че жестът говори сам по себе си. Според него това, което е от значение, е посоката, в която сочи.

През юни правителството на Петър Нечас падна от власт след корупционни скандали с пикантни елементи. Служебното правителство от технократи, което го замени, не издържа вота на доверие през август и страната ще проведе избори за ново управление в края на тази седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай