Петък,

Ботев остава в учебниците

От: Администратор -
5421
Ботев остава в учебниците
A
A
A

София. Учителите по български език и литература предлагат да останат старите програми, има предложение за редуциране на броя на творбите, но няма да отпадат автори, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

МОН представи резултатите от анкетата, проведена сред учителите по български език и литература за това как трябва да бъдат променени учебните планове и програми.

На анкетата са отговорили 4461 учители по български език и литература, това са 76,2% от всички 5854 учители по този предмет. "Анкетата не беше задължителна, участието им показва, че те имат желание да участват в дискусията", коментира министър Клисарова.

"Като цяло учителите подкрепят авторите в сега действащата програма, има и предложени нови автори, но те са по-скоро екзотични, но по личната ми преценка, те не могат да бъдат включени", уточни заместник-министърът на образованието Атанаска Тенева. "Повечето от колегите смятат, че трябва да се увеличат часовете по български език и литература", добави тя.

"Преценката на хората, които анализират резултатите е, че медийната кампания по повод на застрашени автори и произведения е подтикнала колегите да подкрепят авторите и произведенията, за които се започна дискусия през юни. Има предложения за разместване на произведения, които се учат в задължителната и избираемата подготовката", каза още заместник-министърът.

"Засега няма други предложения за Уилям Шекспир освен "Хамлет", даде пример тя. "Някои учители предлагат да има повече произведения на Христо Ботев в учебните програми, сред които "Елегия", "Моята молитва". Има учители, които смятат, че произведенията на Иван Вазов, отразяващи отношението му към войните, трябва да отпаднат от учебните програми, има и учители, които смятат, че "Елате ни вижте" не трябва да е в учебната програма, но това са единични случаи", подчерта Атанаска Тенева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички