Ботев остава в учебниците

Ботев остава в учебниците | StandartNews.com

София. Учителите по български език и литература предлагат да останат старите програми, има предложение за редуциране на броя на творбите, но няма да отпадат автори, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

МОН представи резултатите от анкетата, проведена сред учителите по български език и литература за това как трябва да бъдат променени учебните планове и програми.

На анкетата са отговорили 4461 учители по български език и литература, това са 76,2% от всички 5854 учители по този предмет. "Анкетата не беше задължителна, участието им показва, че те имат желание да участват в дискусията", коментира министър Клисарова.

"Като цяло учителите подкрепят авторите в сега действащата програма, има и предложени нови автори, но те са по-скоро екзотични, но по личната ми преценка, те не могат да бъдат включени", уточни заместник-министърът на образованието Атанаска Тенева. "Повечето от колегите смятат, че трябва да се увеличат часовете по български език и литература", добави тя.

"Преценката на хората, които анализират резултатите е, че медийната кампания по повод на застрашени автори и произведения е подтикнала колегите да подкрепят авторите и произведенията, за които се започна дискусия през юни. Има предложения за разместване на произведения, които се учат в задължителната и избираемата подготовката", каза още заместник-министърът.

"Засега няма други предложения за Уилям Шекспир освен "Хамлет", даде пример тя. "Някои учители предлагат да има повече произведения на Христо Ботев в учебните програми, сред които "Елегия", "Моята молитва". Има учители, които смятат, че произведенията на Иван Вазов, отразяващи отношението му към войните, трябва да отпаднат от учебните програми, има и учители, които смятат, че "Елате ни вижте" не трябва да е в учебната програма, но това са единични случаи", подчерта Атанаска Тенева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай