Без телефони за квестори и ученици на матурите

Без телефони за квестори и ученици на матурите | StandartNews.com

МОН с по-строги мерки за предстоящите матури. Не само учениците, а и квесторите ще трябва да се разделят с мобилните си телефони и всякакви други технически средства преди да влязат в стаите. Единственият човек, който ще разполага с мобилния си телефон, ще бъде директорът на училището. Това стана ясно от нарочна пресконференция на министерството.

По един полицай ще има пред всяко училище, а всички зали и санитарни помещения ще бъдат проверени обстойно, след което засекретени в нощта преди матурите.

Матурата по български ще бъде на 18 май, вторият зрелостен изпит - на 20-и, а учениците ще се препитват по желани от тях предмети в периода 26 май - 1 юни.

МОН прави всичко възможно да гарантира справедливото и честно провеждане на зрелостните изпити. Матури тази година за зрелостници ще има в 4000 зали, разположени в 624 училища. Изпитът отново ще е писмен и ще продължава 4 часа. 10 000 ще бъдат квесторите, които ще се грижат за спокойствието и сигурността на децата, коментира зам.-министър на образованието Диян Стаматов.

И тази година най-вероятно ще има търговци на отговорите за матурите, обявиха от екипа на Меглена Кунева. Взети са обаче мерки срещу създаването на профили с имената Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, които да дават насоки на зрелостниците в социалната мрежа.

Над 52 000 зрелостници са подали заявления да се явят на държавни зрелостни изпити тази година, обявиха още от министерството на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай