Четвъртък,

Българчета с медали от олимпиадите по информатика и физика

От: Администратор -
7591
Българчета с медали от олимпиадите по информатика и физика
A
A
A

София. С множество медали се прибират младите ни олимпийци от международните финали по информатика и физика. 

От XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван българските таланти спечелиха два златни медала и един сребърен. Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик от СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Енчо Мишинев от Математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. С постижението си Енчо успя да се класира в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света. Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

В XXVI Международната олимпиада по информатика в Тайван участваха 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика. „Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти" - сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.

Изключително постижение за страната е и избирането на проф. Красимир Манев за президент на Международна олимпиада по информатика на общото събрание на международния комитет, проведено по време на състезанието.

Подкрепящите младите таланти изказаха благодарност на ръководителите на отбора, на учителите и преподавателите в специализираните школи по информатика, отговорни за подготовката на българските олимпийци - Антон Шиков, Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев.

Отборът пристига в София на 21.07.2014 (понеделник), 14.00ч. (полет от Амстердам) летище София, Терминал 2.

5 отличия за младите физици

Два сребърни и три бронзови медала носи българския отбор от 45-ата Международна олимпиада по физика. Катерина Найденова и Ангел Шерлетов – и двамата от гр. Казанлък, са със сребърни, а Радостин Димитров (гр. Казанлък), Станислав Щерев (МГ - Варна) и Виктор Кузманов (Американски колеж) - с бронзови.

Освен това, за втора година Катерина Найденова спечели специалната награда на Европейското физическо общество (EPS) за най-добре представило се момиче от европейска страна.

Международната олимпиада по физика се проведе в град Астана, Казакстан. В нея взеха участие около 380 ученици от 86 държави.

Отборът ще кацне на Терминал 2, Летище София, на 22.07.2014 в 8:45 с полет от Истанбул.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията