Японски учени смразиха. Разполагат с данни за произхода на Луната

Лунната мисия е първата за Япония

Японски учени смразиха. Разполагат с данни за произхода на Луната | StandartNews.com

Японският безпилотен лунен космически апарат е предал данни от анализ на 10 лунни скали, които могат да помогнат да се намерят данни за произхода на естествения спътник на Земята. Това обяви в сряда служител на Японската агенция за изследване на космическото пространство ДЖАКСА, цитиран от АП.

В продължение на четири дни „Интелигентният модул за изследване на Луната“, или SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) - който кацна на Луната миналия месец, е използвал многолентовата си спектрална камера за изучаване на състава на лунните скали, каза ръководителят на проекта на ДЖАКСА Шиничиро Сакай. 

Лунната мисия е първата за Япония. Космическият апарат извърши историческо прецизно кацане на 20 януари, въпреки че се прилуни по грешен начин. Първоначално слънчевите му панели не успяха да се ориентират правилно и бяха изключени след кратка комуникация със Земята. Но на осмия ден те започнаха да работят, което му позволи успешно да възстанови комуникацията с командния център на ДЖАКСА на Земята. 

Черно-бяла снимка, предадена скоро след повторното активиране на SLIM, показваше неравната лунна повърхност, включително шест скали. В крайна сметка апаратът получи данни от общо 10 скали, като всички те бяха наречени на породи кучета, като „Акита ину“, „Бийгъл“ и „Шиба ину“.

„Надяваме се, че анализът на скалите ще ни насочи към произхода на Луната“, казва Сакай. Чрез сравняване на минералния състав на лунните скали с този на Земята учените биха могли да разберат дали скалите имат общи елементи, каза той. Според хипотезата за „гигантския удар“ се смята, че Луната се е образувала в резултат на сблъсъка на Земята с друга планета и от тях се е откъснала по-малка маса.

Екипът на ДЖАКСА е очаквал SLIM да изследва и анализира само една скала, така че наличието на данни за 10 скали е повод за празнуване, което подтиква екипа да продължи да изучава произхода на Луната. 

В момента SLIM „спи“ в поредната лунна нощ, която ще продължи до края на февруари. Все още не е известно дали сондата и нейният спектроскоп ще оцелеят при супер ниските нощни температури и ще могат да се „събудят“, когато слънчевата светлина изгрее отново.

Космическият апарат е кацнал на около 55 метра от целта си, в близост до кратера Шиоли - район, покрит с вулканични скали. Това е най-прецизното кацане в сравнение с предишните лунни мисии, които обикновено се насочваха към равнинни области с ширина поне 10 км. 

Ако спускаемият апарат не беше претърпял в последния момент повреда в един от двата основни двигателя, която доведе до по-трудно от планираното кацане, прилуняването на SLIM се очакваше да бъде само на няколко метра от целта, обясниха от ДЖАКСА.

С това кацане Япония стана петата страна в света, достигнала Луната, след САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай