Всички жилища с еднаква такса смет

Всички жилища с еднаква такса смет | StandartNews.com

Общините поискаха по-дълъг срок, в който да се определи формулата за налога

Такса смет да се разпределя поравно между всички домакинства в една община. Това е един от вариантите за определяте на таксата от 2015 г., които се обсъжда от работна група към Министерството на финансите.

При този вариант такса смет ще бъде еднаква за всички жилища в една община. На проведената вчера среща в Министерството на финансите представителите на Националното сдружение на общините поискаха да се удължи работата на експертната група, която изработва новата методика за определяне на такса смет.

От ведомството на Петър Чобанов обаче заявили, че днес ще внесат предложенията си в Министерски съвет. Всеки кмет ще може сам да избира варианта, който е най-приложим за общината му. Първият вариант е разходите за събиране на отпадъците да се разделят на броя на жителите в населеното място или на броя на домакинствата. За многоетажните жилищни сгради най-подходящо е такса смет да се определя от квадратурата на апартамента, смятат експерти. За вили, които не се обитават целогодишно, налогът може да зависи от потреблението на ток и вода. Вчера кметовете възроптаха, че от план-сметката на такса смет са изключени парите за снегопочистване и за контрол по изхвърлянето на сметта.

"Това е недопустимо, за София снегопочистването е 10-12 млн. лв. годишно", каза зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Близо 3-4 пъти ще нарасне такса смет за гражданите в редица градове, включително и в София, прогнозира Барбалов. Причината е, че с новата методика ще се прекъсне кръстосаното субсидиране в момента, при което фирмите поемат голяма част от такса смет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай