Временен коридор за тирове през ГКПП Кулата – Промахон

Временен коридор за тирове през ГКПП Кулата – Промахон | StandartNews.com

В деня на общонационална стачка в Гърция гръцките фермери вдигнаха блокадата на границата на ГКПП Кулата – Промахон. Разбира се, само временно. "Тапата" от селскостопанска техника бе премахната в четвъртък към 12,30 часа. Към този момент на наша територия колоната от тежкотоварни тирове бе с дължина над 10 километра, а на гръцка – над 12 километра. Блокадата отново стана факт в 15,00 часа.

Гръцките фермери блокираха движението точно в 15,00 часа, но минути по-късно обаче промениха решението си. Обявиха, че ще пропуснат още по 50 камиона в двете посоки и чак след това ще затворят отново преминаването през границата ни с Гърция, съобщи областният управител Бисер Михайлов.

"Целта ни бе да успеем да намалим поне наполовина опашката от чакащи камиони и от двете страни на границата, дойдоха още колеги, за да работим и обработваме максимално бързо документите", заявиха митничари.

За пореден ден на граничния пункт бе и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Той сподели, че най-големият проблем на ГКПП – Кулата – Промахон е липсата на предвидимост. Никой не знае кога протестиращите ще вдигнат блокадата и кога пак ще спрат движението. Докато на ГКПП – Илинден – Ексохи се знае, че всеки ден от 10,00 до 15,00 часа и от 17,00 до 22,30 часа няма да се пропускат автомобили. По този начин всеки, който е избрал този маршрут, може да си направи сметката. "Направили сме необходимата организация. Има монтирани химически тоалетни, раздават се храна и вода на шофьорите. Нека всеки, който тръгне на път, да е подготвен за блокада на границата", каза губернаторът на Благоевград.

Наши тираджии вдигнаха гръцки полицаи на крак в четвъртък преди обяд край граничния пункт на Промахон. Български шофьори на тирове блокираха магистралата към граничната бразда и за леките коли. Те негодуваха, че леките автомобили се пропускат, а камионите – не. Униформените ги принудиха бързо да освободят пътното платно, до сблъсъци и ексцесии не се стигна. Но напрежението остава. Най-вече заради поведението на гръцките фермери, които правят каквото си искат, докато пият вино и хапват кюфтета край барбекюто на границата. Те протестират за запазване на своите социални придобивки. Шофьорите, превърнати в заложници, се оплакват, че стоката им се разваля, че нямат храна и им свършва горивото.

"И аз изкарах близо денонощие на влизане в България заради блокадата. Ние също мислехме с колегите да затворим движението и за леки коли, и за автобуси, дано се сетят за нас, но не го сторихме. Не бива да се допуска подобно затваряне на границата. За мен е специално отношение към България, защото няма затворен граничен пункт по границата с Македония от гръцки фермери", заяви Симеон Караколев, който е бивш кмет на петричкото село Струмешница. Той е отказал да прави повече курсове за Гърция, докато трае блокадата, затова пътува в Македония, в четвъртък возеше стока до град Струмица. "Не мога да търпя шепа пийнали гърци да се гаврят с нас и с всички европейски страни, да спират свободното движение на хора и товари, да губим време и пари, да пропадат графици и срокове, да търпим санкции за закъсненията", каза още Караколев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай