Военните унищожават 3000 т стари бомби

Военните унищожават 3000 т стари бомби | StandartNews.com

Търсят 7 млн. лв. за утилизация, ракетите "Земя - въздух" най-много

Излишните боеприпаси към края на януари месец т.г. са 3583 тона, съобщиха от Министерството на отбраната. Ведомството представи в петък изпълнението на Плана за утилизация, приет през 2012 г., който трябва да бъде изпълнен до края на настоящата година. Това е и най-голямото количество боеприпаси, предвидено за утилизация в рамките на 12 месеца от началото на изпълнение на плана.

През 2011 г. излишните боеприпаси са били 15 290 т, от които едва 497 т са били за търговска реализация, а останалите са утилизация. И през тази година останалите боеприпаси са главно за унищожение, а за продажба са предвидени 406 от общо 3583 тона, което налага разходването на средства от бюджета на Министерството на отбраната. От ведомството на Николай Ненчев посочват, че през настоящата година за изпълнение на плана ще са нужни 7 000 000 лв. А досега няма осигурен нито един лев, става ясно от документите, разпространени от МО. Системно недофинансиране по това перо се наблюдава и в предишни години.

Към края на януари т.г. най-голямо е количеството на излишните морски бореприпаси - 1569 тона или 44% от общия брой. Следват ги авиационните средства за поразяване - 976 т, класическите боеприпаси, от които има 737 т. Елементите от ракети "Земя - въздух", които трябва да бъдат утилизирани, са 219 тона, а инжинерните боеприпаси са 82 тона.
В момента у нас утилизация се извършва едва на три места. Министерството на отбраната и Министерски съвет все още търсят ново и безопасно решение за тази дейност. Според министър Ненчев най-доброто решение е закупуването на специална камера, при която почти няма човешка намеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай