В Северна Америка имало хора преди 30 000 години

Инструменти са намерени в пещера в централна част на Мексико

В Северна Америка имало хора преди 30 000 години | StandartNews.com

Инструменти, намерени в пещера в централна част на Мексико, са категорично доказателство, че хора са живели в Северна Америка преди най-малко 30 000 години, около 15 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Това обявиха учени, цитирани от "Франс прес".

Артефактите, включително 1 900 каменни инструмента, показват обитаване от хора на пещерата Chiquihuite в продължение на период от 20 000 години, съобщават учените в две проучвания, публикувани в списание Nature.

"Нашите резултати предоставят нови доказателства за древността на хората в Америките", посочва Киприан Арделеан, археолог от Universidad Autonoma de Zacatecas и водещ автор на едно от проучванията.

"Има само няколко артефакта и две дати от този диапазон", уточни той, визирайки резултатите от радиовъглеродно датиране, поставящо най-старите образци в периода преди 33 000 до 31 000 години.

"Присъствието обаче е там", изтъква ученият. 

Сагата за това как и кога Homo sapiens е пристигнал в Америките - последната голяма земя, населена от нашия вид - е ожесточено дискутирана сред експертите и новите открития вероятно ще бъдат оспорени.

Доскоро общоприетият исторически разказ беше, че първите хора, стъпили в Америка, са преминали сухопътен мост от днешна Русия до Аляска преди около 13 500 години и са се преместили на юг през коридор между две масивни ледени покривки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай