Учени шокираха! Нови разкрития за "Третият полюс на света"

Археолозите са открили повече от 10 000 културни ценности

Учени шокираха! Нови разкрития за "Третият полюс на света" | StandartNews.com

Според най-новото археологическо проучване на праисторическа пещера във вътрешността на Тибетското плато, наричано "Покривът на света" или "Третият полюс на света", тя е била обитавана отпреди 50 000 години, а не отпреди 40 000 години, както се предполагаше досега, съобщава Синхуа, цитирана от БТА.

Археолози от Регионалния институт за опазване на културните ценности в Сицзан (Тибет) и Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология към Китайската академия на науките са провели шестгодишни разкопки в пещерния обект Мълун Тагфуг в префектура Нгари, Югозападен китайски автономен район Тибет.

Археолозите са открили повече от 10 000 културни ценности, включително камък, кост, керамика, бронзови артефакти и растителни останки, датиращи от палеолита до ранната метална епоха, на площ от над 1000 кв. м в пещерата, която се намира в масив на 4700 м над морското равнище.

Чжан Сяолин от Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология обясни, че най-старите културни останки в пещерата са датирани към по-рано от 53 000 години и дори може да са отпреди 80 000 години. Най-горният слой е датиран преди 1000 години.

Във вътрешността на пещерата има скални рисунки на вертикални ивици и човешки фигури, изрисувани с червена охра.

Според проучването пещерата е била изоставена поради климатични фактори или срутвания, преди да бъде населена отново в по-късен период. В пещерата са открити културни останки от различни периоди, които предоставят важни доказателства за древните хора, изследващи възможностите за оцеляване в екстремна високопланинска среда, като показват техните миграционни модели и форми на социална организация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай