Участник в ада на "Витиня": Имаше разлята кафява течност

Участник в ада на "Витиня": Имаше разлята кафява течност | StandartNews.com

Експертизите на загиналите излизат днес

„Категорично имаше разлята течност на пътя, кафеникава. Аз не знам дали това е нафта, масло, нито кога и по какъв начин се е разляла". Това каза пред Нова ТВ депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов, който е един от катастрофиралите в тунела на Витиня миналата седмица.

"Моят автомобил беше един от първите катастрофирали, може би шести или седми. Веднага след това започнаха да се блъскат всички останали в нас. Имахме чувството, че гърмят бомби. Когато излязохме от страната на Ботевград се виждаше с просто око, че има разлята течност. Самата настилка беше абсолютно хлъзгава, сякаш имаше някаква поледица", заяви за „Здравей, България" , продължи той.

„Линейките и полицията дойдоха след втория час. Не го твърдя само аз, твърдят го всички очевидци", добави той.

„Не смятам, че е някаква течност, разлята в тунела. В тунела платното най-вероятно е по-хлъзгаво от това, което е навън, защото в тунела се натрупва мръсотия, докато платното отвън дъждът го измива, вятърът издухва боклуците. Това се получава при такива метеорологични условия – тази прах на пътя. От газовете на автомобилите има наслоения и върху пътя, и върху стените на тунела", коментира Алекси Стратиев – бивш директор на КАТ – Пътна полиция.

По думите му при лоши метеорологични условия трябва да се кара със скорост, по-ниска от разрешената.

„Всеки водач преценява своите умения, състоянието на гумите, състоянието на автомобила и кара с такава скорост, която му гарантира някаква безопасност", добавя Алекси Стратиев.

Междувременно съдебно-медицинските експертизи на тримата загинали при катастрофата в тунела Витиня се очаква да излязат днес.

Предстои да бъдат назначени и 14 съдебно-медицински експертизи по писмени данни на останалите пострадали. Продължават огледи на катастрофиралите автомобили, съобщи бТВ.

40 души вече са разпитани. Окръжната прокуратура в София е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от едно лице вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай