Цифровизацията настъпва с официална церемония

Още няма данни колко души в страната остават без сигнал

Цифровизацията настъпва с официална церемония | StandartNews.com

София. Тази нощ беше окончателно спрян аналоговият сигнал в страната и България преминава към цифрова телевизия. В София сигналът ще бъде спрян с официална церемония, която ще се състои в 11,30 часа в сградата на телевизионната кула в столицата.

Цифровият сигнал беше пуснат още на 1 март и досега се излъчваше паралелно с аналоговия.

Все още няма данни, дали има останали хора без телевизия, колко и къде са те. За опасността преди дни предупреди председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Според него това ще засегне между 350 000 и 1 000 000 души

"По документи покритието на населението трябва да е 95%. Мултиплекс операторът твърди, че този процент е достигнат. Трябва да имаме предвид, че и аналоговият сигнал не покриваше цялото население", коментира пред бТВ председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов.

Транспортният министър Данаил Папазов пък коментира пред БНТ, че също още няма данни колко души остават без сигнал, но според него не може да са един милион. Той заяви, че е нормално да има затруднения при спирането на аналоговия сигнал, но министерството ще се опита да направи това с най-малко на брой проблеми за хората.

„Разбира се, че винаги има крачка назад, но аз съм сигурен, че няма да има хаос. Разбира се, че хората се вълнуват. Аз също се вълнувам. Вие как мислите, че не се вълнувам? Ние не знаем в момента колко са хората, които ще останат без сигнал. Едва след като се изключи аналоговия сигнал, тогава ще разберем. Но ние направихме твърде много, за да успеем", каза Папазов.

По последни данни безплатни декодери за цифрова телевизия са взели около 75 000 от имащите право на това 210 000 души, които са получавали помощи за миналия отоплителен сезон. Ваучери за безплатни устройства са получили около половината от тези хора, съобщи БНР.

По данни на Националния статистически институт около 20% от хората гледат безплатна ефирна телевизия, а останалите разчитат на кабелен или сателитен оператор.

След спирането на аналоговия сигтал, експерти от Министерството на транспорта ще изготвят анализ на териториите, които ще останат без покритие и ще бъдат разработени мерки за решаването на проблема, които ще бъдат предложени в МС. Възможно е да има затруднения във високопланинските региони и труднодостъпните населени места.

Ваучерите за безплатни декодери се раздават до 30 октомври, а валидността им е до края на ноември. На тел. 0700 123 44 и на сайта cifrovizacia.bg всеки може да се осведоми за покритието в даден район.

Ако позиционирате антената си вертикално е вероятно да подобрите качеството на получавания цифров сигнал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай