Терминатор. Губернатор. Последният екшън герой

Обвинения в сексуален тормоз и разкрития за извънбрачно дете не пречат на политическата му кариера

Терминатор. Губернатор. Последният екшън герой | StandartNews.com
  • Арнолд Шварценегер стана на 75 години, няма намерение да се пенсионира
  • Обвинения в сексуален тормоз и разкрития за извънбрачно дете не пречат на политическата му кариера

Арнолд Шварценегер - емблематичният Терминатор и най-известният културист на планетата, навърши 75 години. През живота си той бе спортист, бизнесмен, художник, политик и успя да покори много върхове. Днес изглежда, че няма намерение да се пенсионира.  Малко хора могат да се похвалят, че името им е станало нарицателно. Провокативният въпрос "Какъв си ти, Шварценегер?" може да се чуе във всяка точка на света. И показва, че австрийският актьор-културист е заел заслужено място в пантеона на хората от световна класа. Той не крие как го е постигнал - като си е поставял на пръв поглед невъзможни цели и ги е изпълнявал с целеустремеността на машина за убиване. Как Шварценегер успява да стане звезда на бодибилдинга, на екрана и в американската политика, разказва "Лента.ру".

"Дърпаха ме за косата и ме биеха"

Арнолд е роден през 1947 г. в малко австрийско село. Син е на началника на местната полиция Густав Шварценеге, който след аншлуса на Австрия през 1938 г. се присъединява към нацистката партия и по време на Втората световна война попада в редиците на военната полиция. Шварценегер старши воюва на фронтовете в Полша, Франция и Съветския съюз, дори участва в обсадата на Ленинград. Там е ранен и демобилизиран. "Когато баща ми напусна Ленинград, той беше съсипан физически и психически. Изживя остатъка от живота си в болка - от счупен гръб, от шрапнел, който постоянно му напомняше за онези ужасни години, както и от вина", спомня си Арнолд.

Шварценегер били много бедно семейство и децата - Арнолд и по-големият му брат Майнхард, били възпитавани строго от баща им, който им налагал сурова дисциплина и ги карал редовно да спортуват. Методите на възпитание на Густав са били от "най-традиционните", като домашното насилие е било нещо обикновено.

"Дърпаха ме за косата. Бях бит с колан. Но същото се случваше и със съседското дете. Такъв беше редът на нещата. Имаше много деца, пребити от собствените си родители, но такъв беше немско-австрийският манталитет. Те не ни възпитаха да бъдем личности, а конформисти. Но аз бях от тези, които не следваха примера и чиято воля не можеше да бъде пречупена. Така станах бунтар", разказва Арнолд.

Страстта към културизма му носи титлата "Мистър Вселена"

Първото му спортно хоби на Арнолд - не без участието на Густав - е футболът. Един ден треньорът на отбора решава, че би било хубаво момчетата да напомпат мускули и ги води във фитнеса, където Шварценегер вижда как тренират културистите. У младия мъж веднага пламва желание да стане един от тях. Новото хоби едва ли би срещнало разбиране от страна на жестокия баща - бодибилдингът в Европа по това време се смята за маргинално занимание, а появата по стените в стаята на младия Арнолд на плакати с напомпани полуголи мъже също не се харесва на бившият воин. Шварценегер младши обаче е непоклатим - той решава не само активно да развива мускулите си, но и да стане най-добрият сред културистите.

Тренировките бързо дават плодове, тялото на Арнолд реагира много добре на упражненията, което стимулира младия мъж да работи още по-усилено. Но кариерата му на културист скоро трябва да бъде прекъсната - през 1965 г. Шварценегер е призован в армията. Но дори военните не могат да възпрат Арнолд от страстта му. Още в тренировъчния лагер той получава покана за участие в състезанието за титлата "Мистър Европа" сред младежите, което се провежда в Щутгарт, Германия. Без да се замисли, Шварценегер прескача оградата на лагера и бяга. Той печели състезанието, но армейските му началници го затварят в карцера за цяла седмица. Въпреки това, когато новината за славната победа на Арнолд стига до властите, те не само прощават на войника, но и започват да го сочат за пример.

След като се уволнява от армията, Арнолд се мести в Мюнхен и отново започва изтощителни тренировки. Вече спечелил известна репутация в тесните кръгове на културистите, той има цел пред себе си.

"Имах ясен план да спечеля титлата Мистър Вселена. Пътят до тази цел ми донесе много удоволствие - всеки път, когато тренирах във фитнеса, бях щастлив, защото това ме доближаваше до изпълнението на плана ми. Извън фитнеса нямах търпение да се върна там, за да клякам отново, да вдигам тежести. Знаех, че всяка тренировка ме приближава към целта".

При първия опит за спечелване на състезанието през 1966 г. обаче Шварценегер е на второ място - австриецът губи от американеца Честър Йортън, който е с по-развити мускули на краката. Но това не спира Арнолд. Година по-късно, през 1967 г., той отново се явява на състезанието и печели безусловна победа. Тогава Шварци е само на 20 години и става най-младият притежател на титлата "Мистър Вселена" в историята.

Заминава за САЩ с 20 долара в джоба

Благодарение на придобитата слава Шварценегер успява да се премести в Съединените щати, като напуска Европа без да вземе нищо със себе си, освен спортна чанта и 20 долара. Той живее в Калифорния с малка стипендия, която му е дадена за правото да публикува свои снимки в тематични списания. Арнолд продължава да учи и участва (и, разбира се, печели) в най-престижните състезания. Но спортистът вече иска повече - да следва стъпките на своите идоли културисти, които са филмови звезди.

"Asta la vista, скъпа"

В началото успешната актьорска кариера изглежда невъзможна за Шварценегер. Продуцентите не харесват подчертания му акцент, който му пречи да произнася ясно репликите. Неговата чуждестранна фамилия им се струва трудна за запомняне. Самият Арни изглежда неестествено голям и мускулест,  дори има разстояние между предните зъби.  Но този път австриецът не се страхува от трудности. И в крайна сметка всичките му недостатъци стават отличителни белези. "Трудното" фамилно име Шварценегер в крайна сметка се превръща в синоним на силен мъж, който може да се похвали с планина от мускули по целия свят.

Дебютът му в киното е в главната роля в нискобюджетния филм "Херкулес в Ню Йорк". Продуцентите се отнасят с Арнолд доста сурово - в надписите го наричат "Арнолд Силния" и дори преозвучават героя му с помощта на друг актьор заради акцента му. Следващата роля на Шварценегер в драмата Stay Hungry на Боб Рафелсън е напълно безмълвна, но това не пречи на амбициозния артист да спечели "Златен глобус" за най-добър дебютант за този филм. В същото време Шварценегер е изключително избирателен - той отказва роли, чакайки най-добрите оферти. По това време  започва да се среща с Мария Шрайвър, племенница на бившия американски президент Джон Ф. Кенеди.

През 1982 г. играе главната роля във фентъзито на Джон Милиус "Конан Варварина", която му донася световна слава. Още през 1984 г. следва продължение - филмът "Конан Разрушителят" на Ричард Флайшер. След успехите отново му предлагат да участва в нискобюджетен филм от малко известния по това време режисьор-дебютант Джеймс Камерън - като Терминатор. Първоначално Камерън не иска да даде ролята на големия и мускулест Арнолд - режисьорът иска да направи главния антагонист незабележим и способен да се слее с тълпата. Въпреки това, след като се срещна лично с актьора, Камерън променя концепцията си. Ролята се оказа идеална за Шварценегер - бруталната външност, способността напълно да изключва емоциите и дори акцентът помагат. Арнолд превръща Терминатора в култов персонаж, а Терминаторът вписа Шварценегер в аналите на филмовите учебници по света. До средата на 80-те години той вече се е превърнал в международна суперзвезда.

Терминаторът е последван от поредица от екшън роли - от 1985 до 1988 г.

Арни играе в екшън филмите "Командо", "Без компромиси", "Хищник", "Бягащ човек" и "Червена топлина" (първия американски филм със сцена на истинския "Червен площад" в Москва ).

Но актьорът иска повече и решава да се пробва в комедийна роля. Тази възможност му е предоставена от Иван Райтман, който го прави двойка с Дани Де Вито във филма "Близнаци". Дуетът се оказа толкова възпламенителен, че лентата веднага става национален и международен хит.

По време на плодотворната си филмова кариера Шварценегер работи и с емблематичния Пол Верховен в научно-фантастичната антиутопия Total Recall, проправя си път във франчайза за супергерои, играейки злодея г-н Фрийз в Батман и Робин, появява се в следващите Терминатори.

Губернаторът чужденец

Славата на филмов актьор вече е спечелена и през новото хилядолетие Шварценегер очертава следващия крайъгълен камък за себе си - през 2003 г. той се кандидатира за губернатор на Калифорния. И тук отново всичко изглежда срещу Арнолд - въпреки народната любов, австриецът решава да бъде избран от Републиканската партия в държава, където хората традиционно гласуват за демократите.

На избирателите не им е чужда ксенофобията и предубеденото отношение към умствените способности на актьорите. Освен това точно преди изборите звездният актьор е обвинен в тормоз - 15 жени се оплакват от него пред The Los Angeles Times.

Арнолд отхвърля обвиненията, въпреки че по-късно бегло призна, че по време на филмовата си кариера е успял да направи много неща, които по това време смятал за невинни шеги. Междувременно цялата власт на републиканските медии се стоварва върху The LA Times - вестникът е обвинен, че се опитва да клевети политика, заявявайки, че времето за публикуване не е избрано от журналистите случайно. По един или друг начин Шварценегер печели изборите, като става първият губернатор на Калифорния, роден извън Съединените щати от почти 150 години насам. По-специално помага центристката програма, както и невероятното чувство за хумор, към което Арнолд прибягва. Дори когато го замерят с яйца на представленията му, той иска да донесат повече бекон.

Между другото, журналистите от The LA Times все пак успяват да върнат "услугата" на Шварценегер - те са първите, които разгласяват историята за извънбрачното дете на актьора. Арнолд, женен от 1986 г. за член на семейство Кенеди - Мария Шрайвър, има тайно дете от 20-годишна икономка. На фона на публичния скандал Шрайвър напуска съпруга си, но разобличителната статия изобщо не пречи на кариерата му на губернатор. Тя излиза през 2011 г., няколко месеца след края на втория мандат на Шварценегер начело на Калифорния. От тогава изглежда, че Арни продължава да набира политическа тежест и в най-трудните и мрачни времена се обръща към съгражданите си - и дори към гражданите на други страни, включително руснаците - с искрени мотивационни послания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай