Собственикът на "Монако" ще плати $4.5 млрд. за развод

Собственикът на "Монако" ще плати $4.5 млрд. за развод | StandartNews.com

Женева. Бившата съпруга на руския олигарх Дмитрий Риболовлев ще получи 4,5 милиарда долара след развода им.

Съдът в Женева лиши милиардера Дмитрий Риболовлев от близо половината от богатството му - в това, което може да се окаже най-скъпият развод в историята, предаде Ройтерс.

Съд на първа инстанция разпореди Елена Риболовлева да получи 4 020 555 987,20 шв. франка, съобщава вестник "Le Temps". Тя получава и родителските права над тяхната по-малка дъщеря Ана, която е на 13 години. Адвокатката на милиардера съобщи, че решението на съда ще бъде обжалвано и сумата няма окончателен характер. Тя каза още, че част от парите на Риболовлев са в тръстове извън Швейцария и прехвърлянето им е станало преди тя да заведе дело за развод в Женева.

"Реално залогът е в чужбина, а не в Швейцария", заяви адвокат Татяна Бершеда.

Милиардерът Дмитрий Риболовлев, който е 14-ият най-богат човек в Русия, като състоянието му се изчислява на 9.5 млрд. долара. Риболовлев успява да натрупа по-голяма част от състоянието си от продажбата на две компании за производство на калий общо за 8 млрд. долара през 2010 и 2011 г. Той контролираше двете компании Уралкалий и Силвинит чрез базираната в Кипър Madura Holding Ltd. През 2011 г. той купи ФК Монако, където играе Димитър Бербатов. Сред придобивките му като недвижима собственост фигурира гръцкият остров Скорпиос, бивше имение на Онасис, вила в Маями, принадлежала на Доналд Тръмп, за която той плати два пъти по-висока цена от американския си колега по богатство.

Дмитрий прекарва 11 месеца в затвор в Перм между 1996 и 1997 по обвинение за убийството на друг бизнесмен. Освободен е поради липса на достатъчно доказателства за вината му. Елена Риболовлева е била следена почти постоянно от частни детективи след молбата си за развод, разкри самата тя през януари в едно от редките си интервюта за швейцарското списание "Билан". През февруари тя беше разпитана от полицията в Кипър по подозрение в кражба на диамантен пръстен на стойност няколко милиона евро, но в крайна сметка беше освободена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай