Сменят шефа на зоопарка в София

Сменят шефа на зоопарка в София | StandartNews.com

София. След като през изминалите седмици няколко животни в столичния зоопарк умряха, днес стана ясно, че директорът му Иван Иванов е бил сменен и на неговото място е назначен шефът на „Екоравновесие" д-р Манол Нейков, предаде БНТ. Досегашният шеф остава на работа в зоопарка, но като ветеринарен лекар.

Иванов е отстранен от своя пост в четвъртък, когато стана ясно, че и бизоните в зоологическата градина са отровени -в червата им са открити токсини, които са поразили вътрешните органи. Във вторник умря мъжкият бизон, а в сряда стана ясно, че поставената на системи женска също не е оцеляла. 

Работната диагноза за умрелите животни в зоопарка е ентеротоксемия, казаха за „24 часа" от Агенцията по храните. Все още обаче продължават изследванията за установяване на причинителя на отравянето. Възможно е да са гъбички във фуража, развили се от високата влага. Не се изключва и умишлено слагане на отрова в храната на животните. 100% е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите.

В края на август в столичната зоологическа градина за 2 дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог. Последваха ги бизоните.

В момента в столичния зоопарк няма други болни животни. Профилактично дават антибиотици и витамини на единственото малко бизонче, което се появи на бял свят в тази зоологическа градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай