СДВР: Събират се почти eднакъв брой протестиращи

СДВР: Събират се почти eднакъв брой протестиращи | StandartNews.com

София. "Бройката на хората, участващи в протестите в София се използва от различни политически сили за създаване на напрежение", заяви директорът на столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов пред БНР. Това е причината полицията не се ангажира с брой на хората, участващи в протестите.

"Цифрата на протестиращите главно ни интересува нас. Тя се използва от някои от политическите сили за насаждане на конфликти в една или друга посока и поради тази причина избягваме да я съобщаваме цифрата на протестиращите. Почти всеки ден в центъра на столицата се събират eднакъв брой протестиращи", допълни Спиридонов

Спиридонов обясни защо полицаите носят жилетки с надпис "Антиконфликт" така:

"Нашата идея, към момента, с тази мярка е все пак да засвидетелстваме едно внимание към гражданите и да им покажем, че ние не целим конфликти, когато гражданите протестират. Това, което се опитваме е да намалим рисковете от конфликти с привържениците на „Атака". По този начин ние отбиваме протеста в друга посока и не даваме възможност на протестиращите да се конфронтират."

Запитан разполага ли с информация дали все още съществува практиката за наемане на хора да участват в един или друг протест, Спиридонов каза, че това е доста вероятно.

"Вероятно има и такива. Мога да направя тази констатация, защото почти ежедневно сме между протестиращите и аз специално виждам някои лица почти ежедневно", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай