Създадоха група за контрол, координация и реакция в курортите

Създадоха група за контрол, координация и реакция в курортите | StandartNews.com

София. Към Министерството на икономиката и енергетика (МИЕ) бе създадена постоянна група за контрол, координация за наблюдение и незабавна реакция в туристическите курорти след падналите проливни дъждове. Това съобщиха от пресцентъра на министерството и уточниха, че ще бъде обърнато голямо внимание на туристическите бази и места за почивка на деца и младежи.

Ресорният заместник-министър Бранимир Ботев ще ръководи групата. През целия ден периодично се прозвъняват туристическите оператори, които работят с младежки и детски групи, както и самите курорти, в които са настанени деца и младежи, съобщи той.

Деца и младежи, почиващи у нас, има най-вече от Русия, Беларус, Румъния, Украйна, Молдова, Германия и други страни, стана ясно от министерството. Ръководствата на големите браншови организации, туроператори и турагенти в страната, са били извикани на спешно заседание при зам.-министър Ботев днес.

„Нормална и спокойна е обстановката в СОК „Камчия", където почиват най-много руски деца. В момента в този комплекс се намират над 1400 деца, още около 200 малки деца на възраст от 3 до 7 години, придружени от техните родители. В комплекса са настанени и руски ветерани по специализирана програма. Гости на комплекса тази вечер са и представители на Правителството на Москва. Времето е приятно, което позволява тази вечер да се проведе фестивалът „Звездите на Камчия", съобщи ръководителят на комплекса Станка Шопова. На посланика на Република България в Руската федерация Бойко Коцев са дадени указания за координация с интересуващите се и той поддържа постоянна връзка с Бранимир Ботев. Освен това ресорният зам.-министър е поканил на работна закуска руски журналисти и блогъри, с които да обсъдят туристическия сезон в България. Срещата ще се състои на 24 юни, обясниха от МИЕ.

„Няколкодневните проливни дъждове не са приятни за никого, но спокойствието и доброто изкарване на чуждестранните туристи в курортите на България не са застрашени от нищо", заяви Бранимир Ботев. „Очакваме, както гласят прогнозите, успокояване на времето и прекрасно лятно слънце", каза още той.

Фирма е готова да предостави безплатни самолетни билети на руски журналисти, които да посетят курортни комплекси по Северното Черноморие у нас и да се убедят сами, че сезонът тече с пълна сила при нормални условия, стана ясно от думите на Алексей Маркелов, директор на „Балкан експрес".

Наводнението няма нищо общо с курортните комплекси и е локализирано в една част на варненския кв. „Аспарухово". В процес на анализи са причините, довели до наводнението. Като възможни се изтъкват незаконното строителство на сгради в района, които са задържали придошлите води, липсата на канализация и непочистените отточни вади и дерета. МИЕ поддържа директна връзка с всички свои партньори в системата на българската туристическа индустрия и е готово по компетентност да съдейства при решаването на възникнали оперативни въпроси.

Няма отказани резервации на туристи за Българското Черноморие и полетите до него се осъществяват по график въпреки влошените метеорологични условия през последните дни. МИЕ е в непрекъсната връзка с туроператорите, които работят в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай