Разнобой в кабинета заради бежанците

Икономическият министър размаха пръст на МВР за нови назначения

Разнобой в кабинета заради бежанците | StandartNews.com

София. Разнобой в кабинета за овладяването на кризата с бежанците пролича от стенограмата на последното им заседание в сряда. МВР шефът Цветлин Йовчев е поискал допълнително пари от бюджета заради назначаването на още 50 човека в Държавната агенция за бежанците.

Икономическият министър Драгомир Стойнев обаче възразява, че разбира нуждата от увеличаване на капацитета, но пита докога ще продължи това.

"Иначе така започваме всяко министерство всеки месец да иска допълнителни средства. Защото създаваме впечатлението, че България е държавата, в която те идват, ние им решаваме проблемите. Загрижени сме за бежанците - чудесно. Но да кажем - 5000, 6000, 10 000 човека, и да се знае, че повече не можем да приемем. Не знам - като Гърция ли да действаме, но по някакъв начин... Защото после тези хора остават в страната, трябва да има мерки за насърчаване на заетостта, да им търсим работа, да ги интегрираме", казва Стойнев пред колегите си. По думите му е нужен лимит и да спре практиката на постоянно искане на пари от бюджета.

"Нали не си представяме, че като сложим една граница на бежанците, които могат да влязат по наша преценка, и стигайки до тази граница, ние спираме приемането на всякакви хора. И ги пренасочваме някъде другаде. Или правим лагер откъм турска страна или някакви други такива идеи?", контрира го обаче дипломат номер 1 Кристиан Вигенин.
Вицепремиерът Даниела Бобева предлага решение - държавата да делегира права на неправителствения сектор и те също да помагат за интервютата и документите на бежанците.

"Ние на всеки хиляда бежанци да увеличаваме с 50 човека персонала на агенцията, според мен не е разумният подход и не съответства на добрите практики в тази област", казва Бобева.

Йовчев защитава исканата бройка от още 50 души за агенцията.

Накрая министрите се обединяват около решението, че трябва да има отделно заседание на кабинета за бежанската криза. "Предлагам, понеже много е направено, в момента подготвяме обобщен доклад. Наистина да го обсъдим на отделно заседание", съгласява се и вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай