Пъпешът, който връща радостта от живота

Две парчета от уникалния плод повдигат настроението, избавят от депресия и ни зареждат с витамин C

Пъпешът, който връща радостта от живота | StandartNews.com
  • Две парчета от уникалния плод повдигат настроението, избавят от депресия и ни зареждат с витамин C

Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати - глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на  хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът поддържа в изправност щитовидната жлеза.Нишестето и пектинът от плода не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Така той подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система.Пъпешът е отличен източник на витамин А и С, особено оранжевите сортове. Зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий и желязо. От 4,6 до 15% са захарите в пъпеша, а до 4,5 % пектиновите вещества. В него има още витамини от групите В и Е и фолиева киселина. В 100 г пъпеш има 54 калории.

Лечебни свойства

  • Пъпешът е особено подходящ при изтощение на организма и след хирургически операции.
  • Сокът и меката част на пъпеша се препоръчват за подобряване на храносмилането, за укрепване на имунитета и за успокояване на нервната система.
  • Поддържа здрави очите. Свойствата на лутеина, като силен актиоксидант, помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението.

Замразена пъпешова маргарита

Необходими продукти: 500 г пъпеш (меката част), 3 с.л. сок от лайм (зелен лимон), 120 мл текила, 60 мл портокалов ликьор, 2 ч.ч. кубчета лед

Начин на приготвяне: Пъпешът се увива в домакинско фолио и се слага за 2 часа в камерата на хладилника. Разбива се в блендера заедно с лаймовия сок, текилата, портокаловия ликьор и кубчетата лед. Полученият коктейл се налива във високи чаши, украсени с лимонова кора или парченца пъпеш. Поднася се веднага.

Плодови топчета с меденолаймов йогурт

Необходими продукти:  1 малък оранжев пъпеш, 1 пъпеш "Медена роса", 1 малка диня, 100 мл портокалов сок, 1 с.л. мед, сокът от 1 лайм или лимон, 500 г кисело мляко

Начин на приготвяне: Със специална лъжица се изрязват топчета от меката част на пъпешите и динята, предварително почистени от семките. Всички топчета се поставят в салатиера, разбъркват се с портокаловия сок и получената салата се оставя за 1 час в хладилника. Медът, сокът от лайм и киселото мляко се разбиват. С тази смес се заливат отделните порции. Салата се поднася веднага.

 

Пъпешов крюшон

Продукти за 10 порции:  1 голям пъпеш, 60 мл ликьор, 40 мл коняк, 2 с.л. захар, 1/3 бутилка сухо бяло вино, 1/3 бутилка сухо шампанско

Начин на приготвяне: Пъпешът се разрязва зигзагообразно по хоризонталата на две части - по голяма и по-малка. Семките се отстраняват. От меката част се изрязват малки топчета. Двете части на пъпеша се издълбават, така че да остане само кората. В голямата пъпешова "чаша" се налива ликьорът, конякът, виното и се сипва захарта. Добавят се топчетата. Всичко се разбърква. Чашата се покрива с домакинско фолио и се оставя на студено за 2 часа. Преди поднасяне в нея се долива шампанско.

 

Хамон кон мелон

Продукти за 4 порции:  400 г хамон (испанска шунка), 1 пъпеш (1 кг), магданоз

Начин на приготвяне: Пъпешът се разрязва на две половини, почиства се и нарязва на парчета. Шунката се нарязва на тънки парчета. Резените пъпеш и шунка се нареждат в плато и се украсяват с листенца магданоз.

 

С коняк и мус от Маскарпоне

Необходими продукти:  1 пъпеш (500 г), 100 мл коняк, 50 г пудра захар, 250 г сирене "Маскарпоне", 500 г сметана (30% масленост), 5 яйц, 200 г кристална захар, 150 г шоколад, 100 г вишни от компо, 60 вишнев ликьор, 50 г вишнев сос, малини, листенца мента

Начин на приготвяне: Пъпешът се разрязва на две равни половини. Семките му се отстраняват. Всяка половинка се реже на парчета, но не докрай. Кората се подрязва фино и се обръща върху половинката. Пъпешовите половинки се слагат в тава, поливат се с коняк, посипват се с пудра захар и се пекат във фурната няколко минути. За муса от сирене се разбиват белтъците с кристалната захар на гъста пяна. Добавят се вишневият ликьор, ситно нарязаните вишни, натрошеният шоколад. Сметаната се разбива на гъста пяна, сиренето - също. Внимателно се смесват с другата смес и получената маса се изсипва във формички, които се поставят в камерата на хладилника. Блюдото се оформя по следния начин: На края на чинията се капва разтопен шоколад. Получената капка се запълва с вишнев сос. Върху нея се поставя печеният пъпеш. Мусът внимателно се изважда от формичката и се поставя до пъпеша. Десертът се украсява с пресни малини и листенца мента.

Сладолед от пъпеш

Необходими продукти: 300 г пъпеш (меката част), 4 ч.ч. захар, 2/3 ч.ч. лимонов сок, 2/3 ч.ч. портокалов сок, 1 ч.л. желатин

Начин на приготвяне: Парченцата пъпеш, почистен от кората и семките, се пасират, смесват със захарта и се оставят за 3-4 часа на студено. След това се смесват с цитрусовите сокове и желатина, предварително разтворен в малко вода. Получената смес се излива във форма и се замразява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай