Посланици откриха Панаира

Над 200 изложители представят изданията си на 1300 кв. метра в НДК

Посланици откриха Панаира | StandartNews.com

София. След 41 издания от 1968 г. насам Международният софийски панаир на книгата достигна впечатляващи размери - на 1300 квадратни метра са разположени над 200 изложители, а в културните акции ще вземат участие над 50 писатели от всички балкански страни и Русия. Форумът беше открит в НДК с участието на Софийския духов оркестър, а всички тези цифри абсолютно го правят най-внушителният досега.

"Изключително събитие в историята на панаирите", определи го Веселин Тодоров, председателят на Асоциация "Българска книга". Стартът даде зам.-кметът по културните въпроси Тодор Чобанов. "Панаирът е най-забележителният момент в културния календар на столицата. Ние тържествуваме заради великата среща с книгите - те са квинтесенцията на нашия живот. Чрез тях посещаваме близки и далечни места", каза археологът.

След официалната част Чобанов разгледа панаира, като специално се спря на щанда на издателство "Стандарт", където бе привлечен от хитовото заглавие "100 причини да се гордеем, че сме българи". Новото издание на "Стандарт", за което всички говорят, е "Чудесата на България". Премиерата е този петък от 12,30 часа пред зала 6 на НДК.

Церемонията за откриването уважиха двама посланици. Тъй като тази година официален гост на книжния форум е Москва, Негово Превъзходителство Юрий Исаков първи държа реч. "Още в Библията е казано "В началото бе словото", което означава, че в основата на всичко лежи словесността и книгата. В нашите славянски народи култът към книгата е нещо стройно и неотменимо. Въпреки всички нови модерни технологии нищо не може да се сравни с живата, така сладко миришеща книга. Не е случайно, че София се превръща в средище на книгата", каза първият човек на Русия у нас.

Той съобщи, че с министъра на външните работи Кристиан Вигенин буквално преди часове са подписали тригодишна междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката. Сега се договарят и по-благоприятни условия за обучението на наши студенти в Русия.

Посланикът на Кралство Норвегия Н. Пр. Гюру Катарина Викьор с радост отбеляза, че за първи път на софийския панаир има щанд, посветен на скандинавската литература. Там се намират български издания на някои от най-значимите автори на Севера. Викьор сподели, че по-голямата част от тях са преведени на български чрез тяхната Агенцията за разпространение в чужбина на скандинавски автори - сектор, който така болезнено липсва у нас. Веселин Тодоров издаде, че следващият панаир ще бъде фокусиран именно върху скандинавската литература.
За първи път паралелно с панаира тръгва и международен литературен фестивал. За него идват писатели от балканските страни. Утре вечер Георги Господинов ще чете с Алеш Дебеляк от Словения.

Книжното събитие е подпомогнато с 10 хиляди лева от европейската организация "Традуки" за преводи и автори от, за и в Югоизточна Европа. Нейната представителка Хана Стоич подчерта, че за шест години са подкрепили повече от 30 автори и 100 заглавия, сред които на Христо Бойчев, Гео Милев, Алек Попов.

Пени Раева, изпълнителният директор на НДК, сподели, че синовете й я накарали да си купи електронен четец, но колкото и да е удобен, не може да се сравнява с традиционните книги.

Издателите тази година са по-пестеливи откъм отстъпки, но на всеки щанд няма по-малко намаление от 20%. Панаирът продължава до неделя, а вратите са отворени от 10 до 20 часа. Входът е безплатен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай