Положението в Смолян се нормализира

Положението в Смолян се нормализира | StandartNews.com

Община Смолян си отдъхна. Обстановката в общината се нормализира. Това съобщи кметът Николай Мелемов.

"Нивото на река черна се понижава, в с.Смилян вече има ток, без електричество са единствено в момента селата Мугилица и Арда. Няма достъп само до с. Горна Арда, тъй като пътя е пропаднал", съобщи Мелемов.

Бедствено положение бе обявено в общината в 2.00 ч. след полунощ. Сформиран бе кризисен щаб. Най-тежко положението беше по Арденското корито. Имаше десетки населени места без ток и вода.

Има активизирани десетки свлачища, една голяма част от тях се разчистват от тежка техника. Реката в Устово излезе от коритото си и заля промишлената зона, приземни етажи и цехове. Няма пострадали и евакуирани хора на този етап. 14 доброволци са работили за изграждане на диги през нощта.

На този етап все още няма да се отменя бедственото положение, продължава всички екипи да са на терен и се следи обстановката от близо.

Между 70-90 л/кв.м за денонощие са падналите валежи, причинили бедствено положение в община Смолян и проблеми в целия регион, съобщи зам. областният управител Адриан Петров.

Над 20 населени места в област Смолян са без електричество. В отделни места е прекъсната и телефонната комуникация заради изключени клетки на мобилни оператори. Най- усложнена на този етап е обстановката в Рудозем.

Автомобили и постройка на автомивка в Рудозем са пропаднали и отплували в речните води. От пороя са активизирани свлачища на територията на община Рудозем, отнесен е около 30-метров участък от подпорната стена на градския колектор. Рухнала от пороите постройка има и в кв. "Устово" в Смолян. Помощна сграда на дърводелски цех до самото речно корито е с изкъртени основи и виси над водите на Черна.

По пътя Батак - Доспат има преливащи дерета, което е наложило временно затваряне на участъка от километри 209+700 до 211, тъй като има опасност преминаващите автомобили да бъдат отнесени към язовира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай