Подписваме споразумението с Турция през март

Подписваме споразумението с Турция през март | StandartNews.com

София. На 4 март окончателно ще бъде изготвено споразумението с Турция, което ще отстрани всички пробелми около превозвачите между двете страни. Това обяви транспортният минисър Данаил Папазов, след като валидира юбилейната марка по случай 100 години от създаването на „Левски".

 

„Надявам се, че през април то ще бъде прието и ще отпаднат всички проблеми. Не смятам, че България ще бъде ощетената страна, както твърят някои. Напротив постарали сме се да изпълним всички желания на родните превозвачи", каза още минисърът.

 

Той допълни, че тепърва се обсъждат подробностите като цени на таксите, както и възможността турците да зареждат бензин в България.

 

След блокадите на превозвачите по границата и спешна българо – турска среща беше постигнато временно примирие.

 

Искаме още 6000 превоза за Турция

Трябва да получим допълнително около 5-6 хил. броя разрешителни от Турция за превоз от и за трета страна над досегашните 1100 броя. Това е едно от условията, за да бъде подписана новата спогодба за международен автомобилен превоз на пътници и товари между България и Турция, заяви транспортният министър Данаил Папазов. Условието е важно и от него няма да отстъпим при предстоящите преговори с турската страна, категоричен бе той.

 

Новата спогодба няма да бъде подписана преди да бъде широко обсъдена с бранша и в парламентарната транспортна комисия, увери още Папазов. Проектът на спогодбата ще бъде изготвен от наша страна до края на следващата седмица, а обсъждането на документа ще започне след 4 март в Истанбул, обясниха от транспортното министерство. Конкретната дата все още не е насрочена, но вече е ясно, че българската делегация ще бъде водена от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, а турската - от колегата му Талят Айдън.

 

Предстоящите преговори са резултат от постигнатата късно през нощта на 17 февруари договореност между транспортните министри Данаил Папазов и Лютфи Елван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай