Почетоха паметта на дядо Кирил във владишката алея

Почетоха паметта на дядо Кирил във владишката алея | StandartNews.com

Архиереи от Светия Синод начело Варненския и Великопреславския митрополит Йоан отслужиха в катедралата „Св.Успение Богородично" заупокойна Света литургия и панихида в памет на покойния дядо Кирил.

На 9 юли се навърши една година от кончината на владиката, който се удави в морето край местността „Траката". Варненската епархия вдигна паметник за годишнината на гроба му –от черен гранит. На него беше отслужен и трисагий в памет на покойника от 6 митрополита-Варненския и Великопреславския Йоан, Русенския Наум, Ловешкия Гавраил, Неврокопския Серафим, Старозагорския Галактион и Крупнешкия епископ Инокентий. Дойдоха и много миряни, както и близките на дядо Кирил-брат му Христо и възрастната им майка. Цветя поднесоха областният управител Иван Великов, общественици и бизнесмени.

На всички направи впечатление подредената и оправена владишка алея с гробовете на тримата митрополити – Симеон, Йосиф и д-р Кирил на Централните гробища във Варна. Казват, че идеята за това е на Варненския и Великопреславския митрополит Йоан. "Важно е в живота на епархията да се почете паметта на покойния митрополит. Наш дълг беше да му направим паметник като духовник, посветил живота на БПЦ", каза владиката. Той обясни, че ще запомни предшественика си с неговия темперамент, динамика и най-вече преданост към Светата църква с надеждата да бъде записан в историята на живота.

Преди да се помоли на гроба му Ловешкия митрополит, Гавраил каза, че ще запомни дядо Кирил с техните общи разходки до Витоша преди съвещанията на Светия Синод. "Другите се дърпаха, не им се катереше нагоре, но ние винаги го правехме", каза дядо Гавраил.

Варненският владика се пренесе в небето на 59 години. Съдебно-медицинската експертиза установи, че причината за смъртта на архиерея е инфаркт на миокарда в ранен стадий, който е довел до удавянето му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай