Паметник на Левски събира двама премиери

Орешарски и Дачич откриват бюста в сръбския Димитровград

Паметник на Левски събира двама премиери | StandartNews.com

София. Двама премиери ще открият паметник на Васил Левски в сръбския град Димитровград. Пламен Орешарски и колегата му Ивица Дачич ще почетат Апостола на 18 февруари. Инициативата за поставянето на бюста е на кмета на града, популярен у нас като Цариброд, Небоиша Иванов. Скулптурата е дело на проф. Валери Старчев и е дарение от строителната компания "Трейс груп холд". "Само петминутен разговор бе достатъчен с ръководството на холдинга да приеме инициативата. Хубаво е освен много разрушени български паметници в Сърбия да поставяме и нови", заяви кметът Иванов.

 

"Левски е единственият национален герой, който е почитан от всички балкански народи. Затова веднага реших да помогна", обясни председателят на управителния съвет на "Трейс груп холд" проф. д-р Николай Михайлов.
Бюстът бе тържествено осветен в офиса на компанията от старозагорския митрополит Галактион. "Левски винаги се е уповавал на вярата в Бога и българите трябва да последват неговия пример", заяви архимандрид Инокентий, който също участва в церемонията. Още в сряда паметникът отпътува за Сърбия, за да бъде поставен в Димитровград само ден преди отбелязването на годишнината от смъртта на Апостола. "Левски не е национално съкровище, което да скрием в сандък и да изваждаме от време на време. Левски е огън, който гори и свети. Но той трябва и да се подхранва с усилията на всички българи", каза в прочувствено слово академик Антон Дончев, който е в УС на "Трейс груп холд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай