Падна тайната какво да не ядем при високо кръвно

Кои са продуктите

Падна тайната какво да не ядем при високо кръвно | StandartNews.com

Източник: БТА

Най-забранените храни за консумация при високо кръвно

Сол

Ако често изпитвате високо кръвно налягане, трябва да намалите дневния си прием на сол. Увеличава задържането на течности в тялото, което води до подуване на тъканите около капилярите. А при повишено налягане това допълнително натоварва артериите.

Солта обаче не може да бъде напълно изключена. Препоръчва се да намалите консумацията й до 3 г на ден. Също така е най-добре да смесите натриева и калиева сол в съотношение 2:3 и да подобрите вкуса на храната с билки и подправки. 

Колбаси - преработени меса

Други преработени меса, млечни продукти и закуски също трябва да бъдат ограничени. Факт е, че те съдържат много сол, захар и трансмазнини.

Заменете колбасите с парче месо или риба, приготвени по деликатен начин (например на пара или във фурната). А за здравословни закуски опитайте листни зеленчуци и зеленчуци. Предпочитайте богатите на калий и магнезий (например авокадото).

Масло

Другите животински мазнини трябва поне да бъдат намалени или дори напълно изключени от диетата. Те влияят на липидния метаболизъм и допринасят за запушването на кръвоносните съдове с "лош" холестерол.

Можете да ги замените с растителни мазнини, ядки и масла, особено зехтин. Редица изследвания показват, че ежедневната му консумация подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Сладко

Масло Другите животински мазнини трябва поне да бъдат намалени или дори напълно изключени от диетата. Те влияят на липидния метаболизъм и допринасят за запушването на кръвоносните съдове с "лош" холестерол. Можете да ги замените с растителни мазнини, ядки и масла, особено зехтин. Редица изследвания показват, че ежедневната му консумация подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Кафето

По-добре е да се въздържате от напитки, съдържащи кофеин. Заедно с лекарствата за високо кръвно налягане, те влияят на пулса, което води до превъзбуждане на някои части на мозъка.

Алтернатива е билков чай, вода, запарки от шипка и глог и напитка от ечемик.

При хипертония трябва да дадете предпочитание на сложни въглехидрати (елда, твърда паста), горски плодове, плодове (особено тези, богати на рутин и витамин С). В допълнение, плодовете са богати на антиоксиданти и предотвратяват отлагането на холестерол по артериалните стени на кръвоносните съдове.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/health/koi-sa-naj-zabranenite-hrani-za-konsumacija-pri-visoko-kryvno-news_2130536.html © Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи