Откриха нова опасност от сезонните алергии, има ли лечение

57% от възрастните и 88% от децата със сенна хрема имат проблеми със заспиването

Откриха нова опасност от сезонните алергии, има ли лечение | StandartNews.com

Тревожност и дори пристъпи на паника могат да се случат заради сезонните алергии, съобщава списание „Сайколъджис“, като цитира алерголога д-р Едел Дъфи.

„За милиони хора пролетните и летните месеци означават само едно нещо - сенна хрема.  Затворени сте вкъщи, не спите добре и не можете да се отпуснете, да се насладите на времето на открито, така че не е изненадващо, че страдащите от сенна хрема могат да изпитват лошо настроение, тревожност и стрес", обяснява д-р Дъфи, ръководител и на медицински център, в който се лекуват хора с алергии.

Най-често съобщаваните симптоми на сенна хрема са запушване на носа и кихане, възпалени и сълзящи очи, усещане за сърбеж в гърлото и устата. Когато непрекъснато се борим със симптоми като тези, това може да ни накара да се чувстваме изтощени и да повлияе на способността ни да функционираме нормално.

Сънят играе важна роля за психичното ни здраве, а до 57% от възрастните и 88% от децата със сенна хрема имат проблеми със заспиването. Това от своя страна може да причини умора, както и занижена когнитивна функция.

„Алергиите влияят не само върху физическото здраве на страдащите, но и върху психическото и емоционалното им състояние. Стресът и тревожността не причиняват сенна хрема, но пък могат да влошат симптомите на алергия", обяснява д-р Едел Дъфи.

Когато хормоните на стреса като хистамин и кортизол се освобождават в тялото ни, те пречат на серотонина, т.нар. „хормонът на щастието“. А това означава, че лошото настроение и депресия могат да бъдат по-сериозни при хора, страдащи от сезонни алергии като сенна хрема.

Има изследвания, които показват, че страдащите от сенна хрема са по-склонни да изпитват пристъпи на паника. Въпреки това са необходими много повече изследвания, за да се разберат причините за тази корелация“, казва още специалистът.

Замайването, макар и да не е типичен симптом на сенна хрема, може също да бъде свързан със сезонни алергии заради променящото се налягане в ушите и запушването на синусите.

Лекарствата, които облекчават сенната хрема, могат да причинят сънливост, а при някои пациенти тревожност.

Признаците на тревожност, причинени от сенната хрема са свръхбдителност по отношение на полените, трудно заспиване поради притеснения за симптомите и вероятни пристъпи, лоша концентрация, заседяване вкъщи по-често от обичайното. „Ако чувствате, че изпитвате тези симптоми на тревожност, тогава е важно да знаете, че не сте сами и че те са често срещани при много страдащи от сенна хрема“, обяснява д-р Дъфи.

Някои малки промени в начина на живот могат да помогнат за ограничаване на въздействието, което сенната хрема оказва върху организма и от своя страна да намали всяка свързана тревожност или стрес.

Ако не успявате да заспите заради симптомите си, опитайте се да премахнете цветния прашец и други алергени, преди лягане, като измиете или дори просто намокрите косата си. Въпреки алергията, не се отказвайте от упражненията на открито. Правете ги  рано сутрин или в късния следобед, когато броят на полените е по-нисък, съветва още специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай