Отбелязват Преображение Господне с молебен

Навършват се 9 месеца от смъртта на патриарх Максим

Отбелязват Преображение Господне с молебен | StandartNews.com

София. Религиозният празник Преображение Господне ще бъде отбелязан с молебен за нравствено преображение на българския народ. Молебенът ще бъде отслужен в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 18.30 ч. Той ще бъде оглавен от председателя на църковното настоятелство при катедралния храм Тивериополския епископ Тихон.

Молебенът за духовно обединение и нравствено преображение на българския народ е в отговор на молба на група православни християни към Негово светейшество за благословение. 

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи празничната Света литургия в митрополитската катедрала на Русе "Св. Троица". Патриархът ще отправи прошения към Бога за умиротворяване на българския народ.

Патриарх Неофит ще отслужи и панихида за упокоение душата на патриарх Максим, от чиято кончина се навършват девет месеца.

Според народния календар на Преображение имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с Христос - Христо, Христина, Христиан, Христиана и производните им, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Светлин, Светла, Сияна и производните им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай