Очаква ни рязко застудяване до дни

Очаква ни рязко застудяване до дни | StandartNews.com

София. Край на циганското лято. До дни температурите в страната ще паднат рязко и зимата ще пристигне и в нашите ширини.

Утре (сряда) времето ще е все още топло. Денят ще започне със слънце, следобед в Източна България ще духа умерен до силен южен вятър, а от запад ще започне заоблачаване.

През нощта срещу четвъртък и през самия ден с умерени и силни ветрове ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно и дъждовно. Главно в южните райони на страната ще паднат значителни валежни количества, сочи прогнозата на ТВ 7.

В петък валежите отново ще спират, но привечер отново ще завали. В събота, в североизточните райони, Предбалкана и по високите полета, дъждът постепенно ще премине в сняг.

"Рязкото застудяване, което се очаква през следващите дни, не е необичайно", обясни пред "Фокус" дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Красимир Стоев. И уточни, че подобни ниски температури е имало в миналото.

„Винаги при така добре изразени студени атмосферни фронтове понижение на температурите става от порядъка на 10-15 градуса и то в този конкретен случай. Поне в западната част на страната ще стане за по-малко от 12 часа. Така че не за 2 дни, а за по-кратък период от време ще се понижат с толкова температурите, поне в софийско", коментира синоптикът.

„Утре ще е все още топло, с температури 20-25 градуса. Ще бъде и предимно слънчево, по-късно през деня ще започне увеличение на облачността. Валежите започват през нощта срещу четвъртък в западните райони на страната и Рило-Родопската област ще завали дъжд, а в четвъртък вече валежите ще обхванат цялата страна и ще бъдат интензивни. На места в Западна и Централна България се очакват и значителни количества, а с понижението на температурите в четвъртък привечер в Предбалкана, по високите котловини дъждът ще започне да се примесва и със сняг", обясни Стоев.

"Доста голям температурен градиент се очаква в четвъртък в страната – от 4-5 градуса в Софийско, до 16-18 градуса ще са температурите на места в Източна България. В петък ще продължи да застудява. Времето ще е предимно облачно, вече с по-слаби превалявания, но активизиране на валежите очакваме през почивните дни, когато от североизток ще нахлува нова порция студен въздух и тогава в по-голямата част на Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг", прогнозира още синоптикът на БАН.

Тенденцията е към края на месеца да има постепенно повишение на температурите и се очаква градусите да достигнат до 26 градуса, добави Красимир Стоев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай