Новият крал! Колко тежи короната?

Тя на 360 години

Новият крал! Колко тежи короната? | StandartNews.com

Чарлз III беше коронован и вече официално е новият крал на Обединеното кралство. Минути преди това той положи и клетва на церемонията в Уестминстърското абатство, която протича по традиция, непроменена от около 1000 години.

ВИЖ ОЩЕ: Крал Чарлз Трети влюбен в наше чудо. Какво каза на Гълъб Донев?

„Скъпи почитаеми, ние сме се събрали, за да се поклоним и да възхвалим Всемогъщия Бог, да отпразнуваме живота на нашите народи, да се помолим за Чарлз, нашия крал, да признаем и да благодарим за живота му в служба на тази нация, на кралствата и на Британската общност и да станем свидетели с радост на неговото помазване и коронясване, на това, че е отделен и посветен в служба на своя народ”, каза архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

ВИЖ ОЩЕ: Вековни тайни в короната и пръстена на Чарлз

Неговото встъпление беше последвано от изпълнение на „Kyrie eleison” - за първи път музикално произведение на уелски език се изпълнява на коронация. Застанал до 700-годишния стол за коронация, Чарлз се обърна с лице към четирите страни на абатството, за да бъде провъзгласен за „несъмнен крал” пред паството.

Чарлз положи коронационната клетва - законово изискване, тъй като законът, приет през 1689 г., задължава крал Уилям и кралица Мери да обещаят да поддържат протестантската вяра.

„Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона”, каза той.

„Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се Чарлз III.

Малко по-късно тържествено на главата му бе поставена и кралската корона. Това е 360-годишнтата корона на Свети Едуард

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай