Вековни тайни в короната и пръстена на Чарлз

Ще спази ли новият крал традициите на предците си?

Вековни тайни в короната и пръстена на Чарлз | StandartNews.com
  • Кралските регалии са тясно свързани с историята на Великобритания
  • Ще спази ли новият крал традициите на предците си?

 

Погледите на целия свят са отправени към събитие, което не е виждано от 1953 г. насам - коронясването на британски монарх. Говори се, че самият Чарлз III е пожелал по-скромна церемония, но колкото и "обрана" да е тя, няма съмнение, че бижутата ще играят главна роля в нея. А с тях новият крал няма право на избор...

Като начало Чарлз ще държи

златния скиптър на суверена с огромния диамант Кулинан I,

който е с рекордното тегло от над 530 карата. Това е най-големият шлифован бял диамант в света и той е прикачен към само един от безценните свещени предмети, които се използват по време на коронацията, за да представят властта и дълга на монарха.

Колкото и принц Чарлз да иска да рационализира монархията, както той неведнъж е подсказвал, някои неща, като службата по коронацията, която се води от Кентърбърийския архиепископ още от Нормандското завоюване на Англия през 1066 г., са продиктувани от традицията.

Принц Чарлз е само на четири годинки, когато майка му Елизабет втора е коронясана през 1953 г. в определяната като най-скъпата и екстравагантна коронация до момента - първата предавана на живо по телевизията. Неизбежно е 73-годишният Чарлз (най-дълго очаквалият големия си ден престолонаследник) да спази кралските ритуали.

"Когато става въпрос за церемониални събития като коронация и откриване на сесия на парламента, има множество фиксирани и традиционни протоколи, които се следват", обяснява пред сп. "Таун енд кънтри" Виктория Мърфи - журналист, отразявал години наред британското кралско семейство. "Всички осъзнаваме, че монархията се е модернизирала и изглежда много по-различно от това, което е била преди стотици години, но когато става дума за събития като коронясването, всъщност погледът към миналото е най-добрият начин да разберем как ще изглежда това", посочва Мърфи.

През последните близо 900 години

церемонията по коронясването се провежда в Уестминстърското абатство

И докато голяма част от службата ще следва същите протоколи като коронацията на майка му, този път принц Чарлз ще бъде коронясан заедно със съпругата си Камила. Кралицата реши това през февруари тази година, когато обяви, че нейното "искрено желание" е Камила да бъде коронясана като кралица-консорт, когато Чарлз заеме трона. Майката на Елизабет Втора (също Елизабет) получава тази чест, когато съпругът й Джордж Шести става крал през 1937 година.

Когато Чарлз бъде коронясан, той в буквален смисъл ще почувства колко тежка е короната. Изработена от масивно злато и с 444 скъпоценни камъка, включително рубини, гранати, сапфири и турмалини,

Короната на Св. Едуард

(кръстена на един от последните англо-саксонски крале, обявен за светец) тежи цели 5 килограма. Създадена и за първи път използвана е за коронацията на Чарлз II през 1661 г., за да замени средновековната корона, която е била претопена през 1649 г. след екзекуцията на Чарлз I. Строго охранявана, заедно с другите кралски бижута, в лондонския Тауър, тя се изважда само за коронации.

Като символ на религиозната му отговорност към англиканската църква и трона принц Чарлз ще получи Коронационния пръстен, известен още като брачната халка на Англия, който се поставя на безименния пръст на дясната ръка на монарха. Това е същият предмет, който е бил използван в продължение на почти два века, започвайки с коронацията на крал Уилям IV през 1831 г., изработен от британските бижутери "Ръндел, Бридж и Ръндел" (Rundell, Bridge & Rundell), на които е поръчано да създадат символичния пръстен с шлифовани рубини под формата на кръст върху голям сапфир.

Разбира се, рубините представляват кръста на Св. Георги (символ на Англия), а сапфирът е препратка към цвета на шотландското знаме. Единственият монарх, който не е носил същия пръстен, е кралица Виктория, чиито малки пръсти изисквали умалена версия на бижуто.

През 1831 г. крал Уилям IV също така поръчва

пръстен на кралицата

за съпругата си Аделаида, с розово-червен рубин и диаманти. Майката на кралица Елизабет носи този пръстен на коронацията на крал Джордж VI. Вероятно и Камила ще го носи по време на церемонията.

Чарлз пък едва ли ще свали своя запомнящ се пръстен с монограм на лявото кутре. Той е символ на неговата мощ и почти никога не се сваля. Датира отпреди 175 години и за последно е бил носен от неговия чичо Едуард Vттт преди да се възкачи на трона (същият, който абдикира, за да се ожени за своята американска любов Уолис Симпсън).

В основата на церемонията е моментът, в който архиепископът на Кентърбъри ще благослови, помаже и освети Чарлз, след което ще му връчи скиптъра на суверена. Скиптърът, който представлява силата и управлението на короната, първоначално е направен за коронацията на Чарлз II през 1661 г. и оттогава е използван при всяка коронация. Теглото му се увеличава през 1910 г., когато крал Джордж V добавя великолепния диамант Кулинан I към скиптъра.

Оригиналният диамант Кулинан - камък от 3106 карата - открит в Южна Африка през 1905 г., е подарък на крал Едуард VII от правителството на Трансваал. Монархът трябвало да бъде умилостивен след Англо-бурската война. Кралят наредил необработеният диамант да бъде нарязан на девет големи камъка и 96 по-малки. След Кулинан I, вторият по големина - Кулинан II - е монтиран в Имперската корона.

Знаем също, че

Чарлз ще държи кралското кълбо

("глобус крусигер") - християнски символ от времената на Средновековието, който напомня, че властта на монарха произлиза от Бог. Изработен през 1661 г. златният глобус е заобиколен от кръст с изумруди, диаманти, рубини, перли и сапфири и голям аметист отгоре.

Но не всички регалии са богато украсени. Очаква се например архиепископът да окичи Чарлз с два златни армила (вид гривни), по една на всяка китка, които са символ на връзката на монарха с народа. Семплите гривни, подплатени с червено кадифе, бяха направени от бижутерите "Гарард" (Garrard) за коронацията на кралица Елизабет.

След службата принц Чарлз вероятно ще се покаже на балкона на Бъкингамския дворец, за да поздрави народа, вече носейки

Имперската държавна корона

Това е може би най-известната корона, защото кралица Елизабет я е носила многократно, включително при откриването на парламента. През последните няколко години короната, тежаща близо килограм и половина и украсена с 3000 скъпоценни камъка, беше поставяна на кадифена възглавница до монарха, докато произнасяше слово пред парламента. През 2021 г. тя беше до Чарлз, който даде старт на сесията на парламента вместо своята майка.

Имперската държавна корона има скъпоценни камъни, натоварени с много история и дори противоречия. На нея стоят 104-каратовият Стюартов сапфир и 170-каратовият Черен рубин на принца (който всъщност е червен шпинел ), заедно с Кулинан II, четири перли, за които се смята, че са дошли от чифт обеци на кралица Елизабет I, и сапфир, който някога е принадлежал на крал Св. Едуард.

Кога ще бъде церемонията по коронясването на Чарлз III все още никой не знае. Дори самият Чарлз не знае, но важното е, че той ще спази традицията и ще уважи кралските регалии, точно както са сторили много монарси преди него, включително майка му Елизабет Втора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай