Не се надхитряйте със смъртта!

Не се надхитряйте със смъртта! | StandartNews.com

Господ решава - човекът е безпомощен, когато падне лавина, твърдят служители на ПСС в Банско

"Всеки има свобода на избор къде да кара ски или сноуборд. Но не и за сметка на нечии живот - собствен или чужд. Стане ли инцидент с някой в планината, ние потегляме, за да го спасим. Независимо дали е паднал на пистата, дали се е загубил в планината или се е озовал в лавина. В подобни моменти най-важен е животът на бедстващия. Мислим и за нашата безопасност, но правим всичко за спасяването на пострадалия". Това твърдят спасителите от Планинска спасителна служба-Банско. През зимния сезон те никога не изключват мобилния си телефон. Защото са в очакване на поредния сигнал за бедстващи хора. Не че го искат - не го пожелават на никого. Но се случват такива неща - някой да пострада и да има нужда от тях - спасителите в снега.

"Длъжни сме да влезем в положението на всеки. Не сме съдници. Но не намирам логика да поставяш на карта живота си, да си играеш и да се надхитряш със смъртта. Някои от пострадалите може да капризничат, да се глезят, да имат странни прищевки. Просто трябва да им помогнем. Превърнали сме се и в лекари, и в психолози - във всяка ситуация е необходимо да реагираме адекватно. За да сме максимално полезни на туристите, които са получили някакви травми", обяснява Петър Чолев, който над 30 години е на своя пост в Пирин. За него и колегите му няма нищо по-важно от това да изтръгнат човек от прегръдката на гибелта.

Всеки ден пристигат първи на Шилигарника, проверяват състоянието на пистите, на съоръженията, на своята техника. Припалват моторните шейни, за да са убедени, че всичко е наред с тях, тъй като това е превозното средство, с което се достига до травмираните в ски центъра и бедстващите извън зоната.

"Под непрекъснато напрежение са, но не се оплакват. Това е не само работата, а призванието им - да са полезни на хората в нужда. През зимата почти постоянно ги вдигат на крак наши и чужди туристи, които самоволно и умишлено напускат ски зоната. Целта е все една и съща - да се спускат със ски или сноуборд по улеите под връх Тодорка към Бъндеришка долина или към Демянишка долина. Поне са добре екипирани и оборудвани, но с природата шега не бива. Някои се заклещват в улеите, други закъсват по пътя нагоре, трети просто се изморяват. В сряда 37-годишен сноубордист от София предизвика лавина в един от улеите под връх Тодорка в посока Бъндеришка долина. За щастие оцеля, тъй като се е оказал встрани на срутилата се снежна маса. Общото между всички тях е, че звънят на нас, когато са в беда. Влизаме в опасни лавинни участъци - пускат ни с хеликоптера, понякога "слизаме" с лебедка, тъй като шейните не могат да се карат по страничните наклони. Докато се стопи снегът, все ще е така. Като ги измъкнем, сме герои за тях. Дойде ли време да си платят за спасителната акция, започват да ни ругаят, наричат ни мошеници", разказва планинският спасител Методи Баненски.

Не можаха обаче да помогнат на тримата млади мъже, много подготвени и опитни планинари, които загинаха в огромна лавина под връх Безименен в Пирин планина в неделя. Негови колеги твърдят, че фаталното срутване на снежните маси е причинено от тежестта на шестимата скиори, които правели поредното екстремно спускане по улея. А е нужно да кацне дори една птичка върху снега, за да предизвика лавина в някои случаи. Ударната мощ на подобна снежна маса е 80 килограма върху квадратен сантиметър, все едно те удря нещо по-мощно от влак, уточняват те.

"Адреналинът ги е отвел там, макар че е било много опасно. Оцелелите съжаляват, осъзнават грешката си, но трима млади мъже ги няма вече. А са били здрави и тренирани, перфектно подготвени, отлично екипирани и оборудвани. Носели са каски, лавинни уреди, лопати и сонди. Образовани, умни и интелигентни. Но въпреки всичко това, са надценили възможностите си. Никой не е по-велик и силен от природата. Никой не бива да забравя, че планината не обича самонадеяните. Тя не бива да се подценява", казва Методи Баненски.

Спасителите смятат, че в този случай еуфорията от многото паднал сняг е притъпил бдителността на младите любители на екстремните спускания по неутъпкани пътеки. Надъхали се да карат върху дебелия сняг, но не направили сами трезва преценка на ситуацията. Не е трябвало да карат там след толкова обилен снеговалеж през нощта срещу неделя. Не е бивало да се спускат по върхове, улеи и склонове, а само в гората, за да не предизвикат лавина.

Недооценили и лавинната опасност във фаталния ден - решили, че ще е като в събота, признали приятелите на загиналите трима мъже. Смятали, че като разполагат с лавинни уреди, лопати и сонди, всичко е наред. Че те гарантират сигурността им.

"В групата от 17 души не е имало изявен лидер, който да ръководи действията и да взима важните решения. Човек, който да каже, че е опасно да се кара под върха - а всички останали да го послушат. Дори радиостанциите им не са били на една честота, макар да са действали максимално бързо при изравянето на телата на тримата си затрупани под снега приятели", споделят спасители. Уверяват, че при падането на лавина Господ решава, а не човекът. Ако имаш късмет, оцеляваш. Иначе нищо не може да те спаси. Планината не е магазин, не можем да я затворим, да я оградим с бодлива тел. Тя е за хората, но не бива да се предизвиква съдбата, да се подценява силата на природата и на природните стихии, казват служители на ПСС. Те вярват, че въпреки трагедията, оцелелите скиори и сноубордисти още този уикенд или най-късно следващия ще са пак в Пирин планина или на друго място, където да карат свободно по неутъпкан сняг. Те не могат да се ограничат да се спускат в зоната на ски пистите, това не им доставя никакво удоволствие. Фрийрайдърите искат цялата планина да е на тяхно разположение. Там те се чувстват перфектно, зареждат се с позитивна енергия. Това е тяхната тръпка и страст, техният начин на живот - да карат на ръба на риска. Не е случайно, че създателите на този екстремен спорт го описват по следния начин: "Това е вертикална в свободен стих поема в планината. Това е максимално изразяване на всичко, което е забавно и свободно по отношение на спускането по склоновете. Най-вълнуващият снежен спорт на 21 век". Но и един от най-опасните. В който никой не е застрахован, че "вертикалната поема в планината" няма да се превърне в трагедия и в загуба на човешки живот.

 

Спасителят Петър Чолев: Откажете се от руската рулетка с живота си

- Позволява ли времето преходи в Пирин планина и екстремно каране на ски извън ски зоната?

- В момента има сериозна лавинна опасност. Не бива да се излиза от района на ски центъра, тъй като е много рисковано. Времето не е нито за туризъм, нито за екстремни спортове. На места има гъста мъгла. Никой не бива да подценява природата. Изсипа се много сняг и опасността от лавини ще е и занапред. Падна една в неделя, втора в сряда. И двете бяха предизвикани от любители на екстремните спускания, които са се надценили. Лека им пръст на тримата млади мъже, които загинаха в неделя под връх Безименен.

- Какъв съвет ще дадете на туристите и скиорите за тяхната безопасност?

- Най-важното е да не надценяват себе си и да не подценяват планината. Направят ли го, все едно играят руска рулетка с живота си. Случаят от неделя е показателен, че всеки трябва да си даде сметка доколко е подготвен и може ли да се справи с предизвикателствата. Нека се спазват разпоредбите, правилата, забраните. Затова сме тук и ние, и служителите на фирмата - концесионер.

- Как трябва да се излиза в планината?

- Задължително е всеки да е добре екипиран, с подходящи дрехи и обувки. Батериите на мобилните телефони да са заредени - да имат и резерви. Връзката с пострадалите е решаваща за бързото им спасение.

 

Владо Каролев - маестрото на сноуборда

Най-изявеният сноубордист сред икономистите безспорно е Владимир Каролев, съветник на ресорния министър Божидар Лукарски. Той признава, че адреналинът понякога го увлича и той също се е спускал извън пистите, но не съветва никой да го прави. Дори познава едно от загиналите момчета. Знае и мястото на трагедията, но е проявявал достатъчно благоразумие и не се е пробвал по онези хребети.

Каролев изказва съболезнования на близките на загиналите и добавя, че никой не трябва да се поддава на безразсъдството. "В крайна сметка всичко е лична отговорност", заключи съветникът на икономическия министър.
Друг запален любител на екстремните спускания, който може да бъде видян по пистите заедно със съпругата си, е бившият зам. министър на транспорта от предишното правителство на ГЕРБ Камен Кичев. Категорично против рисковете на пистата и извън нея е и друг виден финансист - зам. министърът на финансите Калин Катев от правителството на Симеон Сакскобургготски. "Рискове може да се поемат, но само финансови - и то който го може", казва той с чувство за хумор. Иначе е дисциплиниран контузен скиор, както сам се определя. От някогашната компания на царските юпита добър скиор е и транспортният министър от кабинета "Сакскобургготски" Пламен Петров. Той обаче също е от дисциплинираните.

Банкерското съсловие е не по-малко изкушено от зимните спортове. Като автентични консерватори обаче, неговите представители наблягат на класиката в ските. Сред тях легенда е Красимир Ангарски, който дори е бил в националния отбор за младежи. Запален скиор, който семейно посещава пистите е шефът на Пощенска банка Асен Ягодин. Сред дамите безспорна царица на белите писти е Цветелина Бориславова. Тя е собственичка на "Пампорово" и редовно отскача до там. Нерядко обаче може да бъде видяна и в скъпите алпийски курорти.

 

Антоний: Спазвайте правилата, поддържайте се във форма

Най-младият митрополит, 37-годишният Антоний, е известен в църковните среди не само с прилежното си служение и приветлив нрав. В Синода знаят, че падне ли сняг, засменият дядо (както е редно да бъдат наричани представителите на висшия клир) задължително ще се оттегли да 2-3 дни в Пампорово с приятели. Там той се пуска по пистите със сноуборд. Антоний никога не е карал ски. Качил се направо на дъска преди години, докато беше още архиерейски наместник в Смолян на Пловдивския митрополит Николай. Тъй като не е човек на крайностите, Антоний не се вманиачава към сноуборда. Но да лети по пистата много му харесва. Като истински последовател на максимата "Здрав дух в здраво тяло" владиката не пропуска сезон да се отдаде на хобито си. Дори има професионална екипировка и обувки. Няма само собствен борд, а още наема от гардероб.

"Трябва да сме умерени - в контекста на думите на апостол Павел: "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо", казва Антоний. Той препоръчва задължително да се спазват неотклонно всички правила за безопасност при карането на сноуборд. Защото и най-малкото невнимание може да има фатален край. Или да доведе до тежки контузии. Другата препоръка на владиката е практикуващите сноуборд целогодишно да се поддържат в много добра физическа форма, за да могат с лекота да си координират движенията. "Препоръчвам на всички любители на сноуборда да избягват писти с голяма концентрация на скиори, още повече ако трябва да се пускат между деца и начинаещи. За съжаление в България няма специални писти за сноубордисти", завършва владиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай