Наум и Тихон в битка за русенски митрополит

Доростолският митрополит Амвросий ръководи избора на нов владика на мястото на митрополит Неофит

Наум и Тихон в битка за русенски митрополит | StandartNews.com

Русе. Светият синод ще избира между епископите Наум и Тихон за русенски митрополит. Това стана ясно след проведените избори за наследник на патриарх Неофит край Дунав. Двамата епископи събраха най-много гласове измежду деветима кандидати за митрополитския стол. Сред останалите претенденти бяха епископите Сионий, Даниил, Киприян, Йоан и Григорий.


24 епархийски избиратели от четирите духовни околии на Русенска епархия - Русенска, Разградска, Поповска и Тутраканска, се събраха в катедралния храм "Света Троица" вчера, за да дадат гласа си за наследник на дядо Неофит в Русе. Към гласуването се премина след Света литургия в храма. Според църковния устав кандидатите за митрополит трябва да получат 13 или повече от гласовете, за да се счита изборът им за валиден. След като гласуването започна, всеки избирател целуваше светото Евангелие, взимаше бюлетина от председателя на изборното бюро митрополит Амвросий и се оттегляше в малък салон. Там бе поставено табло със снимките и биографиите на всички достоизбираеми епископи кандидати от листата. В уединение всеки гласуващ заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Русе.

 

Най-много гласове събраха Стобийски епископ Наум - 22, и Тивериополски епископ Тихон - 15. Ако Светият синод счете избора им за валиден, на 23 март измежду тях ще се избере нов митрополит на Русе. Този процес досега се бавеше, защото трябваше да се потърсят нови митрополити за още две епархии - Варненската и Неврокопската.

 

Димитров завършва Алма матер

Наум Димитров е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. Постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. През 1998 г. става архимандрит, а през 2004 г. - главен секретар на Св. Синод. На 17 март 2007 г. в храм "Св. Александър Невски" е хиротонисан за епископ с титлата "Стобийски". Задълженията си на главен секретар на Св. Синод изпълнява и до днес.

 

Христо Иванов учил и за лекар

Христо Иванов е роден на 26 май 1945 г. в Германия и е кръстен в Руската православна църква там. Семейството му се завръща у нас през 1946 г. Той учи в Софийската духовна семинария в Черепиш, а през 1967 г. - в Духовната академия. През 1977 г. заминава за Германия, където учи в средно медицинско училище, а после работи в инфекциозното отделение на "Катерин хоспитал" в Щутгарт. От 1980 г. е секретар на тогавашния Главиницки епископ Симеон. На 11 ноември 2000 г. става монах, а на 6 юли 2003 г. - епископ с титлата Тивериополски. От 2010 г. е предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай