На живо: Една седмица на многохилядни протести

На живо: Една седмица на многохилядни протести | StandartNews.com

София. За седми пореден ден в София и страната се провеждат протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Напрежението беше допълнително нагнетено около заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който беше спрян за 15 минути заради лидера на Атака Волен Сидеров и напускането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но дори след паузата, завърши без никакъв резултат.

Социалните мрежи се разбуниха и от изказване на депутата от БСП Христо Монов, който пред Канал 3 нарече протестиращите „интернет лумпени". Третият нюанс на настроенията в четвъртък е обявена подкрепа за президента, която се изрази в минута ръкопляскания точно в 19 часа.

За същия час имаше и призив за масов танц пред сградата на правителството. Вече стана традиция и т.нар. инициатива за „позитивен протест". При нея организаторите раздават тебешири край фонтана пред президентството и хората, предимно деца, рисуват и пишат идеи за бъдещето на страната. Подобно нещо е организирано и за по-късно вечерта на Орлов мост – седящи на паважа хора обменят идеи за България.

Хората отново се събират на площад „Независимост" пред Министерския съвет и се очаква протестът пак да премине в традиционното шествие през Народното събрание, Орлов мост и партийните централи.

Тази вече протестиращите открито заявиха също, че не искат Волен Сидеров да оглавява парламентарната комисия, която отговаря за корупцията и престъпността. Мнозинството от протестиращите заявиха, че самият Волен е свързан с олигархични кръгове и преследва собствени интереси, свързани не само с политиката, но и с бизнеса. Хората искат час по-скоро правителството на Орешарски да подаде оставка, тъй като няма никакво доверие към него не само заради назначението на Делян Пеевски, но и за избора на зам.-министър на МВР, който е бил в структурите на СИК.

Отново проследяваме протестите в София и страната. Новините ще се обновяват тук през приблизително половин час. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук, където също публикуваме актуална информация.

24.00 - За финал ви предлагаме още един поглед към протеста във видео от демонстрациите в четвъртък през очите на колегата от международния отдел на Стандарт Владислав Пунчев и една ексцентрична група:

 

23.00 – Все още има хора в отсечката между Народното събрание и Орлов мост. Както в последните вечери протестът приключва по това време и преминава в „разходка". Хората вече започват да се разотиват, някои седят по паважа, така че движението по бул. „Цар Освободител" още известно време ще бъде спряно, както и на кръстовището на Орлов мост. Там протестиращите отново играха хоро, докато пък пред парламента гориха куклите на Сергей Станишев и Волен Сидеров, които протестиращите носеха по време на шествието си.

22.30 - Протестиращите в столицата отново стигнаха площад „Независимост" пред Министерския съвет, след като минаха през централата на ДПС, която замеряха с камъни и яйца. 

След продължително освиркване и скандирания те се оттеглиха и от централата на БСП, където положението вече е спокойно.

Преди това пред нея беше ранен репортер, който се оказа е журналистът от в. Телеграф Радослав Киров. Парче стъкло го е ударило по главата, след като протестиращ е счупил прозорец на втория етаж сградата на „Позитано" 20, където социалистите продължават да заседават. Там също са хвърляни яйца и бутилки.

Движението на Орлов мост още е блокирано и вероятно ще остане така до късните часове. Освен настоящите протестиращи към тях се очаква да се присъедини и шествието, което всяка вечер традиционно приключва на централното софийско кръстовище.

Припомняме, че за трети пореден ден районът около централата на Атака е отцепен от полицията, за да бъдат предотвратени сблъсъци.

Някои вече продължават към Народното събрание.

22.00 – Протестиращите се застояват по-дълго от обичайното пред централата на БСП, където тече заседание на Националния съвет. Участници съобщават за бомбички. Някой е хвърлил и стъклена бутилка, парче от която е уцелила и разкърварила главата на репортер. Според други източници, става въпрос за част от стъкло, след счупен с камък прозорец.

Заради тези прояви част от протестиращите вече си тръгват, но друга част още стои там. Шествието продължава да се точи към „Позитано" 20. 

През последните дни протестите си спечелиха емблемата на мирни събития и с изключение на сблъсъците с Атака преди дни, не е имало инциденти.

На Орлов мост пък слушат музика и танцуват.

За разнообразие – някои от новопоявилите се днес надписи по плакатите: „Полицията е с нас, преговаряме с армията", „Аз съм интернет лумпен", „Lumpeni te salutant" (в превод - „Лумпените те поздравяват", перифраза на латинския поздрав на гладиаторите към императора в древен Рим - Ave Caesar, morituri te salutant/ Здравей Цезаре, отиващите на смърт те поздравяват), „Мас от свине и власт от комунисти се взимат само с дране". 

21.30 – Протестът освирка централата на ГЕРБ и продължи към „Позитано" 20 по бул. „Витоша". Първите протестиращи вече пристигат пред централата, където се провежда пленумът на БСП. Те започнаха да хвърлят рула тоалетна хартия. Някои членове на Националния съвет вече започнаха да напускат заседанието.

Около 200 полицая са направили плътен кордон около централата на партията.

Преди малко пък депутатът от БСП Георги Кадиев се извини на протестиращите от името на колегата си Христо Монов, който ги нарече „интернет лумпени". Във Фейсбук – профила си Кадиев написа, че според него резултатът от пленума на БСП ще доведе до капсулиране на партията и пита хората в мрежата за съвет какво да прави.

По повод репортажа за платени агитатори на Атака, който БНТ направи, в социалните мрежи вече изразяват възмущение от избирането на Волен Сидеров за шеф на парламентарната комисия по корупция преди ден. 

21.00 – Шествието вече е на път към НДК, първите хора вече стигнаха до Моста на влюбените. Преди това на Орлов мост играха хоро. Хората продължават към партийните централи.

На „Позитано" 20 продължава заседанието на пленума на социалистите. Стана ясно, че събралите се около 30-на души, преоблечени като пациенти в лудница, са приятели и познати на автора на небезисвестния сайт „НеНовините", който публикува сатирични статии. Протестиращите са издигнали плакат "Пълен катарзис", "Искаме катарзис, не в Катар с Азис" и скандират "Сергей, отбий в дясно", "Манов, покажи си фейсбука", "Ние сме платени" и "Първанов ни плати".

Протестът в Пловдив приключи. Преди това хората в града под тепетата блокираха основни пътни артерии и накрая се събраха пред централата на местното БСП с освирквания.

В централната си емисия БНТ излъчи репортаж, който показва платени протестиращи при Атака. 

20.30 – Протестиращите скандираха „Искаме тоалетна". Още преди дни в мрежата се появиха призиви към кмета на столицата за химически тоалетни в зоните на протеста.

Основната част от протестиращите са пред Народното събрание. Шествието продължава към Орлов мост и оттам по обичайния маршрут към НДК и партийните централи. В последните дни те се спират пред тях за кратко с освирквания, но разликата тази вечер е, че в БСП продължава заседанието на Националния съвет на партията.

Група младежи, маскирани като пациенти в лудница, се появиха на „Позитано" 20 с мегафони. Лозунгите са „Три дни пиеш хапчета, после избираш Делян Пеевски" и „Искаме катарзис".

Централата на Атака отново е отцепена от полицията, за да не се стига до конфликтите отпреди три дни.

СДВР съобщи, че както обичайно няма сигнали за инциденти или хулигански прояви. Полицията отново няма данни за броя на протестиращите, защото групите са разпръснати.

20.00 – Група съмнителни мъже бяха изведени от полицията извън рамките на протеста.

Хора с кукла на Сергей Станишев са в първите редици на шествието към Орлов мост. На нея има надпис „SerGame over". Основната част от протеста още е пред Министерския съвет.

В Пловдив също са се събрали стотици хора. Там протестът е разделен на две – едната част са пред общината и скандират срещу правителството, а втората пред областната управа и искат оставката на областния управител Венцислав Каймаканов.

Фокусник забавлява протестиращите във Варна с магически карти, на всяка от които пише „Оставка". Той обещал в неделя демонстративно да си отреже главата, съобщи агенция „Фокус". Протестът в морската столица премина в шествие.

19.30 – Точно в 19 часа протестиращите се обърнаха към президентството и ръкопляскаха около минута. Протестиращите вече са над 5 – 6 000. Част от тях вече се насочва към Орлов мост. Протестът има и озвучаване от група младежи, някои танцуват.

В същото време млад мъж демонстративно застана в кадър по време на пряко включване по бТВ от централата на БСП с плакат „Искам незабавната оставка на Христо Монов". Както вече съобщихме, червеният депутат нарече протестиращите „интернет лумпени".

Междувременно след заседанието на пленума на БСП стана ясно, че засега няма искания за оставки, лидерът на партията не е искал вот на доверие, както и че партията обявава пълната си подкрепа за правителството.

Пламен Орешарски беше посрещнат от стотина протестиращи българи пред българското представителство в Брюксел. На излизане се наложи кордон от полицаи да го пази от протестиращите. Екипът на премиера ги призова да излъчат 15 представители за разговори с Орешарски, но те категорично отказаха.

19.00 - Вече поне няколкостотин са на площада пред Министерския съвет с викове „Оставка". Продължават да прииждат още групи хора. В сряда в протеста по преценка на медиите и участниците е имало 10 000 души, но за пръв път нямаше официални данни от полицията.

Във Варна, според агенция „Фокус", са се събрали около 300 души. Протестиращите са разделени на две групи и се обвиняват помежду си, че протестират заради пари. Символ на протеста във Варна стана майка с тризнаци на по три години. Жената всяка вечер идва с количката, за да протестира.

18.30 – Хората вече се събират пред Министерския съвет. Отново със знамена, плакати и свирки. Има много семейства с деца, които станаха отличителен знак на тези протести, тъй като обикновено при предишни протести хората избягваха да водят децата си.

В този час премиерът Пламен Орешарски се среща с протестиращи българи в Брюксел. Той е в белгийската столица на първото си официално посещение като министър - председател и има срещи с ръководителите на страните от Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай