Червените решават да правят ли конгрес

Червените решават да правят ли конгрес | StandartNews.com

София. "Няма да сбъркам, ако кажа, че в момента тече една тежка и трудна, на моменти и много емоционална, дискусия на заседанието на Националния съвет." Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на специален брифинг в паузата между дебатите на инфарктния пленум на "Позитано" 20.

Червените решават дали да свикат или не конгрес, за да поставят отново на дневен ред в партията си лидерския въпрос. Заседанието започна в 15 часа и не е ясно докога ще продължи.

Най-горещият текст в проекто-решението се оказа абзацът с неискането на оставката на соцлидера Сергей Станишев. "Не е изключено само този текст от решението да се гласува отделно от целия проект", който се дебатира от Националния съвет, заяви Найденов.

Запознати припомниха, че той е на пленума в качеството си на говорител на Националния съвет. Темата пред скоби и по която няма различия сред членовете на пленума, е подкрепата на правителството, подчерта Найденов. "Всички сме наясно, че страната има необходимост от стабилност", отбеляза още той.

По думите му социалистите са били единни в мнението си, че няма да искат прекратяване на мандата и предсрочни избори. В залата превес имало мнението, че оставката на Сергей Станишев в този момент няма да доведе до стабилитет, а напротив, ще последва бързо падане на правителството.

От около час, пред централата на БСП са се събрали около 30 протестиращи, които настояват за оставката на Сергей Станишев и Христо Монов.

Протестиращите са издигнали плакат "Пълен катарзис" и скандират "Сергей, отбий в дясно", "Манов, покажи си фейсбука", "Ние сме платени" и "Първанов ни плати".

В момента когато стана ясно, че към централата на БСП се приближава и основната група протестиращи, при редовната им обиколка из централите на политическите партии, над 200 полицаи образуваха плътен кордон около "Позитано" 20.

От оригиналната група протестиращи се чуват възгласи "Полицаите са с нас".

В момента, протестиращите скандират "Червени боклуци" и замерват централата на столетницата с тоалетна хартия.

Пленумът продължава и до този момент като все още няма решения. Преди минути Младен Червеняков излезе пред централата и сподели с журналисти, че предстоят още поне 4 изказвания на пленума.

Протестиращите изпяха химна на България и скандираха "Полицията е с нас, преговаряме с армията"

В последната минута се случи неприятен инцидент - хвърлен камък разби прозорец на сградата на "Позитано" 20 и парчета стъкло нараниха главата на репортер. Това е Радослав Киров от "Телеграф". Киров е споделил, че раната не е сериозна, но все пак ще отиде до Пирогов. Полицията изведе ранения, за да му бъде оказана медицинска помощ.

Освен камъка, протестиращите са замервали централата на БСП и с яйца.

В този момент големият протест се изтегля от района на "Позитано" 20.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай