МВР изостри присъствие в критични точки

МВР изостри присъствие в критични точки | StandartNews.com

МВР е реагирало с редица мерки веднага след информацията за терористичното нападение в Брюксел. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов.

"Въведен е стопроцентов контрол дори на вътрешните ни граници. В рамките на страната е стартирано национална специализирана полицейска операция, която е свързана със засилено полицейско присъствие. Допълнително се обезпечават местата, където има масово събиране на хора, включително провеждане на спортни, масови мероприятия. Изострено полицейско присъствие има и в местата на критичната ни инфраструктура, контрол по основните пътни артерии", обяви главният комисар пред БНТ.

Той потвърди, че за момента няма данни за конкретна заплаха за България. Вчера същото уверение дойде и от вътрешния министър Румяна Бъчварова, както и от премиера Бойко Борисов. И двамата потвърдиха, че службите в Европа обменят информация непрекъснато, като не е засечен директен сигнал за заплаха над България.

"Определено след вчерашния ден има промяна в средата за сигурност в България като част от Европа. Определено съществува реален потенциален риск, но конкретна заплаха няма идентифицирана. Ние апелирахме към изострена бдителност и сетивност изобщо на гражданите", заяви Костов.

По думите му, полицейските операции, които се провеждат у нас от вчерашния ден насам, са свързани с допълнително обезпечаване на места, където има масово събиране на хора - например места, където се провеждат спортни и други масови мероприятия. "Още вчера е проведена среща с всички охранителни фирми, които са отговорни за охрана на масови събирания на хора", съобщи главният секретар на вътрешното ведомство.

Той коментира и проведеното късно снощи учение в София, при което органите на реда разиграха реакция при нападение на няколко метростанции. "В първоначалния сценарий не беше предвидено изобщо да информираме медиите за провеждащото се учение. След атаките от вчерашния ден в Брюксел и повишената обществена чувствителност по тази тема бе взето решение да бъде обявено, че става въпрос за учебно мероприятие на МВР, което считам, че е правилно, защото щеше да предизвика паника сред населението", уточни Костов, не приемайки мнението, че учението е било излишно показно.

След  терористичните нападения вчера у нас се проведе и извънредно заседание на Националният оперативен щаб с участието на премиера, министри от кабинета, шефовете на службите и началника на Генералния щаб. След заседанието бяха представени следните указания към институциите:

  • Да повишат дейността си по отношение на наблюдаването на конкретни параметри на средата за сигурност и по отношение на готовността за прилагане на допълнителни мерки за сигурност като:
  • Извършват проверки на степента на готовност за противодействие на терористични заплахи;
  • Активизират дейността си по събиране, оценка, анализ и обмен на информация по конкретни заплахи и средата на сигурност;
  • Правят преглед и оценка на плановете за реагиране и при необходимост ги актуализират;
  • При необходимост провеждат допълнителна подготовка на служителите си в зависимост от характера на риска от извършване на евентуална терористична дейност;
  • Проверяват изправността на комуникационните и информационните системи;
  • Усилват охраната на отделни стратегически обекти, масови мероприятия или отделни сгради и съоръжения с масово пребиваване на хора;
  • Извършват подготовка на транспортните и комуникационни материални средства за осигуряване на действията си;
  • Извършват подготовка за прилагане на допълнителни специфични мерки за сигурност в зависимост от степента и характера на риска;
  • Призоваваме гражданите да се доверяват на сигурни източници на информация.
  • Да проявяват бдителност и да сигнализират за съмнителни обекти и лица там където забележат такива.
  • Да следват инструкциите и указанията на органите на реда, тогава когато попаднат в такава ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай