Кошмарът в Брюксел дело на камикадзета

Кошмарът в Брюксел дело на камикадзета | StandartNews.com

Животът в Брюксел спря. Заради терористичните атаки градът е буквално парализиран, не работят метрото и наземният градски транспорт, проблем са и мобилните комуникации. 

Съмненията, че адските взривове на международното летище "Заветнем" и метростанциите в белгийската столица са дело на терористи - камикадзета, бе потвърдена отчасти от местните спецслужби.

Белгийската прокуратура съобщи официално, че двата смъртоносни взрива на летището в Брюксел са дело на атентатор самоубиец. Властите призовават всички граждани да не напускат домовете си и да не посещават обществени места. "Не ползвайте мобилни телефони, мрежите са претоварени", зоват и службите. Кризисният център в Брюксел съобщи, че Теленет горещите точки са свободни за ползване от всички граждани.

Европейските медии съобщават за вълна от паника в белгийската столица, след като тази сутрин два атентата удариха сърцето на Европа.

Два врзива на летището "Завентем" край Брюксел отнеха живота на 30 души, като тежко ранените до момента са 35. Все още  броят на пострадалите не може да бъде уточнен със сигурност, но правителството в Брюксел официално потвърди, че има повече от 10 загинали.

Тази сутрин в 8.00 часа избухнаха две експлозии в залата за заминаващи на летище „Завентем". Очевидци съобщиха, че преди експлозиите е чута стрелба и арабска реч. Летище "Завентем" е изцяло затворено. Пътниците бяха евакуирани след станалите две бомбени експлозии, припомня БГНЕС. Междувременно полицията, цитирана от "Евронюз", съобщи, че е открила още едно взривно устройство, което не е успяло да се взриви. В кадри на телевизията се вижда продължаващата евакуация, която се провежда спокойно, без паника. 

Час след експлозията на летището избухна бомба в метрото. Експлозия прогърмя на метростанция "Маалбек". За момента се съобщава за най-малко 10 загинали. Метростанция "Маалбек" се намира в близост до европейските институции в Брюксел. Съобщава се също така за още една експлозия на метростанция "Шуман", където се намира сградата на Европейската комисия. В момента работата на метрото в целия град е спряна, а нивото на тревога е увеличено до най-високата четвърта степен. Правителството в Брюксел официално обяви, че случилите се трагични инциденти са терористични атентати.

„На този етап разследваме атентат. Има жертви при тези експлозии. Първата грижа на властите и компетентните служби е да се помогне на жертвите и да се гарантира сигурността на периметъра. Нивото на тревога е обявено за цялата територия. То е най-високото 4 степен", се казва в изявлението на белгийското правителство. Създаден е специален колцентър, където близки на жертвите и гражданите могат да получат повече информация. Министър-председателят Шарл Мишел заяви, че „първите ми мисли и грижи са за жертвите и персонала на летището. Властите призовават никой да не пътува за летище „Завентем".

Повишеното ниво за сигурност засяга железопътни гара, летища, ядрени централи, пристанището в Антверпен. Затворени са също така и всички музеи. По-късно днес се очаква заседание на съвета за национална сигурност на Белгия. Правителството поднася съболезнование на семействата на жертвите. В съседна Холандия също е вдигнато нивото на тревога, съобщава местната преса. От българското външно министерство обявиха, че нямат информация за загинали или ранени български граждани. От МВнР поддържат връзка с белгийските си колеги, които ще ги уведомят, ако има пострадали българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай